Kultura

u hnk osijek

Osječka premijera donosi nam Orašara u potpuno novom ruhu

Osječka premijera donosi nam Orašara u potpuno novom ruhu
Dubravka Petric/PIXSELL

Orašar, jedno od najljepših djela baletne literature posljednji je u nizu od tri velika bijela baleta glazbenog velikana P. I. Čajkovskog

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u petak 26. studenoga bit će održana premijera baleta, ORAŠAR, P.I. Čajkovskog, u režiji i koreografiji cijenjenog Dinka Bogdanića.

Tim je povodom danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održana konferencija za medije na kojoj su se okupljenima obratili Dražena Vrselja, intendantica HNK u Osijeku; Dinko Bogdanić, redatelj i kroeograf predstave; Filip Pavišić, ravnatelj Opere i dirigent, Vuk Ognjenović, suradnik redatelja i koreografa; Neven Mihić, kostimograf predstave te solisti baletnog ansambla koji je radio na ovom velikom i željno iščekivanom projektu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Orašar, jedno od najljepših djela baletne literature posljednji je u nizu od tri velika bijela baleta glazbenog velikana P. I. Čajkovskog. Nastao je 1892. prema predlošku priče za djecu autora E.T.A. Hoffmana „Orašar i kralj miševa“. Priču je adaptirao A. Dumas ml. te suradnjom s koreografom carskog ruskog baleta Mariusom Petipaom stvoren je libreto za balet koji će osvojiti gledatelje cijelog svijeta do danas. Balet „Orašar“ svojom pričom naslonjenom na božićno vrijeme, prenosi nam radost pretakanja starog ljeta u novo i time je scensko oživotvorenje radosnog osjećaja kojega riječi teško mogu prenijeti. Upravo stoga Orašar je postao trajnom sastavnicom baletnog repertoara kazališnih kuća diljem svijeta pa tako i svih hrvatskih nacionalnih scena.

Osječka premijera donosi nam Orašara u potpuno novom ruhu. Koreografiju i režiju potpisuje naš istaknuti i međunarodno priznati koreograf Dinko Bogdanić, a za likovnost produkciju, scenografiju i kostime zadužen je istaknuti međunarodno afirmirani Neven Mihić, dok djelom ravna Maestro Filip Pavišić.

Proba Orašara u osječkom HNL Fotogalerija

Ovom vedrom glazbeno – scenskom pričom u kojoj dobro pobjeđuje zlo započinjemo radosno iščekivanje Božića.

Izvedbe se mogu pogledati na datume: 26.11., 27.11., 29.11., 30.11., 9.12., 10.12., 11.12., 16.12., 17.12., 18.12., 20.12., 21.12., 22.12.

Ulaz u gledalište moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde.

Ulaznica u slobodnoj prodaji jos uvijek ima, a moguća je i kupovina online.


Izdvojeno

Reci što misliš!