Kultura

U Osijeku izvedena glasovita kantata Carla Orfa "Carmina Burana"

U Osijeku izvedena glasovita kantata Carla Orfa
Dubravka Petrić/PIXSELL

Osječka izvedba realizirana je u suradnji s Kulturnim centrom Osijek, a nakon Osijeka, na repertoaru su izvedbe u Mađarskoj

Kantata Carmina Burana izvedena je dvorištu Stare pekare, u potpisu Pjevačkog zbora Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti, iz Pečuha te sjajnih solista .

U prepunom dvorištu Stare pekare, izvedeno je jedno od najpoznatijih djela zborske literature- kantata Carmina Burana, skladatelja Carla Orffa, piše Radio Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, koncert je uvod u novi festival Akademije za umjetnost i kulturu- ARTOMANIA.

Ovo je djelo izvedeno upravo kao rezultat prekogranične suradnje između Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta u Pečuhu, Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti. Osječka izvedba dio je projekta "CHOIR" sufinanciranog u skopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. 

U izvedbi su sudjelovali Pjevački zbor Akademje za umjetnost i kulturu u Osijeku (zborovođa: dr. Antoaneta Radočaj- Jerković), Pjevački zbor Sveučilišta u Pečuhu (zborovođa dr. Tamas Lakner), solist: Anja Papa, sopran, Stevan Karanac, tenor i Scabolcs Bognar, baritom, Scabolcs Balasy, klavir i Krisztian Horvath, klavir te udaraljkaški ansambl Panonske filharmonije. 

Izvedbom je ravnao maestro Tamas Lakner, inače, dobitnik prestižne mađarske Liszt nagrade za postignuća u kulturi i umjetnosti.

Bila je ovo koncertna izvedba, zamišljena i planirana još prije vremena "korona-krize", kako navodi izv.prof.art.dr.sc. Antoaneta Radočaj- Jerković. 

Osječka izvedba realizirana je u suradnji s Kulturnim centrom Osijek, a nakon Osijeka, na repertoaru su izvedbe u Mađarskoj.

Iako osječka Akademija njeguje suradnju s pečuškom, još od samih početaka Akademije za umjetnost i kulturu; izvedbom ovoga djela napravio se ogroman iskorak u vremenima, koja su posebno teška i izazovna za umjetnike.

Izvor: Radio Osijek
Foto: PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!