Kultura

u Parku kralja Petra Krešimira IV

Svečano otvoreno 21. Osječko ljeto kulture: Na otvorenju i premijer Plenković

Svečano otvoreno 21. Osječko ljeto kulture: Na otvorenju i premijer Plenković
OLJK

Programi Osječkoga ljeta kulture održavat će se na 14 lokacija do 13. srpnja 2021.

Prvim od 53 programa pred prepunim je gledalištem glavne pozornice, u Parku kralja Petra Krešimira IV, svečano otvoreno Osječko ljeto kulture 2021.

Riječ je o svjetskoj praizvedbi koncerta za glasovir i simfonijski orkestar “Esseker” Davora Bobića u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra uz solistu Konstantina Krasnitskog na glasoviru pod ravnanjem Davora Kelića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako je ovo prvi put u 21 godinu da je predsjednik Vlade otvorio Osječko ljeto kulture, te da to govori o pozicioniranju Osijeka na kulturnoj karti Hrvatske i da je kultura jedan od ključnih čimbenika gospodarskog rasta grada, ali i srž njegova urbanog identiteta. Župan osječko-baranjske županije Ivan Anušić čestitao je organizatorima, te naglasio kako Osijek mora biti središte istoka Hrvatske u sportskom, gospodarskom, društvenom, političkom i kulturnom životu, a tome doprinosi i Osječko ljeto kulture.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuvši kako OLJK simbolizira kreaciju, umjetnost i sve ono što brojni umjetnici žele pružiti svim posjetiteljima. Osvrnuvši se na uvjete pandemije rekao je kako je Hrvatska bila otvorena za kulturne sadržaje više od ostalih zemalja, te da je Ministarstvu kulture i medija bilo zadovoljstvo i konkretnom potporom podržati održavanje ove manifestacije.

"Drago mi je da su se kulturne manifestacije u Hrvatskoj uspjele održati  unatoč pandemiji. Puno više smo bili otvoreni, nego brojne druge zemlje kada su u pitanju aktivnosti u području kulture, jer smo našim sugrađanima željeli omogućiti da naš život u ovim izvanrednim okolnostima bude što bliže onome na što smo navikli, što volimo i cijenimo, a to su kultura, umjetnost i naša baština", kazao je premijer Plenković.Na upit novinara može li se očekivati konkretnija potpora Vlade OLJK-u, kako bi priredba mogla i dalje rasti, premijer Plenković je rekao kako je iz državnog proračuna, putem Ministarstva kulture izdvojeno 300 tisuća kuna, a da većinu troškova osiguravaju Grad Osijek, Županija i sponzori. 
 
"Vjerujem da ćemo u godinama pred nama imati puno ljudi koji će ovo podržati, a Vlada će biti među njima", dodao je, zaželjevši svim Osječankama i Osječanima da iskoriste ovu prigodu i povratak, kako je rekao, gotovo u normalne okvire našega života.Uz premijera Plenkovića na otvorenju OLJK-a bili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak . 

Nakon pozdravnih govora Hrvatski komorni orkestar izveo je koncert “Esseker” – djelo inspirirano gradom Osijekom, nastalo u razdoblju od 2017. do 2019. godine kao skladba u tri dijela (Gornji grad, Tvrđa i Donji grad) vođena idejnom niti – vožnjom tramajem kroz grad na Dravi rekao je skladatelj, pedagog i organizator Davor Bobić i dodao kako jednostavno obožava vožnje osječkim tramvajem, te da ih je morao opisati glazbom. “Osobito me inspirira Tvrđa, koja je za mene jedno od najljepših mjesta na svijetu” i zaključio kako je za njega i njegovu obitelj osobita čast da njegovo djelo otvara Osječko ljeto kulture.

od 29. lipnja do 13. srpnja Osječko ljeto kulture OLJK 2021. [PROGRAM]

Nakon ove praizvedbe Hrvatski komorni orkestar izveo je Simfoniju br.35 u C-duru K.425 “Linz” Wolfganga Amadeusa Mozarta, a gledatelji su glazbenike nagradili velikim pljeskom.

Programi Osječkoga ljeta kulture održavat će se na 14 lokacija do 13. srpnja 2021.

FOTO: ljetokulture.osijek.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!