Kultura

bez sportskih i zabavnih događanja

U Ernestinovu otvorena 47. Kolonija kipara naivaca

U Ernestinovu otvorena 47. Kolonija kipara naivaca
OBŽ

Za osobiti doprinos razvoju kulture i njenoj promociji Općine Ernestinovo dodijeljene su Zlatne plakete kiparima naivcima Mati Tijardoviću, Siniši Tešankiću i Ivici Toliću

U nazočnosti kipara naivaca, slikara i drugih sudionika u Parku skulptura u Ernestinovu 3. kolovoza 2020. godine otvorene su tradicionalne manifestacije 47. Kolonija kipara naivaca i 17. Međunarodna kolonija mladih Ernestinovo. Manifestacije se ove godine odnose isključivo na rad kipara naivaca i slikara po mjerama i preporukama epidemiološke službe, pa će izostati uobičajeni večernji zabavni program te sportska i društvena događanja. Uz predstavnike domaćina Likovne udruge "Petar Smajić", otvorenju su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić i drugi uzvanici.

- Brojni entuzijasti kipari i umjetnici vrijedno svoje blago urezuju u slavonski hrast. Čuva se tradicija, a kultura i turizam imaju apsolutno veliki potencijal u ovoj općini. Nažalost, koronavirus nas je ove godine spriječio u planovima koje smo dogovorili, što ne znači da nećemo nastaviti, kada za to dođu bolja vremena. Kultura i turizam itekako su komplementarni, umjetnici pokazuju da se imamo čime ponositi i u Europi, a ne samo u Hrvatskoj. Ne vidim razloga da se to ne njeguje i pokazuje svijetu - rekla je pročelnica Tatjana Roth.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obje Kolonije odvijaju se ove godine u specifičnim okolnostima, no usprkos tomu našu tradiciju nismo i nećemo prekinuti, čuvat ćemo naše običaje i kulturne vrijednosti i nasljeđe, jer kultura je ono što nas spaja, što nas u ovome svijetu čini drugačijima od drugačijih, što nas veže i zove da se iznova okupljamo na isti mjesto po 47. put bez obzira na naše različitosti. Iako skromnije i prilagođeno izdanje, Kolonija i dalje odiše posebnim čarom, čarom naive, zvukovima dlijeta i bata, mirisom svježe oguljene kore starog slavonskoga hrasta, duhom naših kipara naivaca. Vrijedi doći i upoznati se s naivnim kiparstvom, vrijedi doći i vidjeti te ponijeti sa sobom neopisivo vrijedna iskustva i sasvim drugačiji način viđenja kulturnog stvaralaštva, ističe načelnica Junušić.

Za osobiti doprinos razvoju kulture i njenoj promociji Općine Ernestinovo dodijeljene su Zlatne plakete kiparima naivcima Mati Tijardoviću, Siniši Tešankiću i Ivici Toliću. Uz pokojnog Petra Smajića koji je rodonačelnik naivnoga kiparstva i jedan od osnivača Kolonije, osnivači Mate Tijardović i Siniša Tešankić stvaraju i sudjeluju u radu neprekidno od prve do današnje Kolonije.


Izdvojeno

Reci što misliš!