Kultura

117. skupština HPD-a LIPA

Prof. dr. sc. Drago Žagar novi predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ Osijek

Prof. dr. sc. Drago Žagar novi predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ Osijek
Antonija Štajduhar/SiB.hr

U utorak, 25. veljače 2020. godine, održana je 117. skupština u bogatoj povijesti Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ Osijek (i to izborna), jednoga od najboljih, najtrofejnijih i najstarijih hrvatskih pjevačkih zborova. Na skupštini je, između ostaloga, izabrano i novo vodstvo Društva.

Na samoj skupštini zbog svojih se drugih brojnih obveza, od dosadašnjih funkcija oprostio dio čelnika „Lipe“: prof. dr. sc. Željko Turkalj (bio je predsjednik Društva proteklih 10 godina, odnosno punih pet mandata), Tomislav Levak (12 godina dopredsjednik i dugogodišnji glasnogovornik), Karlo Kobaš (6 godina tajnik), zatim Ana Bilandžić i Maja Tolušić Levak, članice Upravnog odbora Društva u protekle 4 godine te Damir Matanović, član Upravnog odbora Društva u protekle 2 godine. Svima navedenima uručene su zahvalnice i posebni darovi, a zaslužili su veliki pljesak nazočnih.

Članovi Skupštine potom su za novoga predsjednika „Lipe“ jednoglasno izabrali prof. dr. sc. Dragu Žagara (člana Upravnog odbora Društva u protekle dvije godine), uglednoga sveučilišnog profesora u trajnom zvanju i dekana Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Za dopredsjednika je ponovno izabran Stevan Radovančević, nova dopredsjednica postala je Saška Ober, a tajnica Karolina Brleković, dvije dugogodišnje lipašice. Novi član Upravnoga odbora postao je i Goran Varga koji će, dogovoreno je, po završetku ove sezone preuzeti i dužnost glasnogovornika HPD-a „Lipa“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Upravni odbor ponovno su imenovani još: Valerija Fischbach (dirigentica), Ozana Tomić (kodirigentica), Lidija Neznanović (kodirigentica), Đurđica Tomaš-Grubešić (računovođa), Marijana Matijević (voditeljica Dječjeg zbora HPD-a „Lipa“), Darija Krstić (Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), Dražen Alerić (Grad Osijek), Petar Lagator (Osječko-baranjska županija) i Zdravko Tolušić (Ekonomski fakultet u Osijeku). Željko Turkalj, Tomislav Levak i Karlo Kobaš i u novom dvogodišnjem mandatu ostaju članovi Upravnog odbora, čiji je ukupan broj sada 17.U Nadzorni odbor „Lipe“ pak ponovno su izabrani Spomenka Kovač (predsjednica), Ivica Peko i Vesna Svalina (članovi), a u Sud časti Društva: Gordana Lučić, Jelena Sesvečan, Vera Rajs Ažić, Đorđe Filipović i Zoran Svoren. Budući da se Skupština nominalno odnosila na proteklu, 2019. godinu, iznesen je cijeli niz realiziranih uspjeha i velikih rezultata „Lipe“ u prošloj godini, koja je bila posebno uspješna za lipašice i lipaše, a predstavljen je i plan i program do kraja tekuće 2020. godine. Usvojene su i manje izmjenei dopune Statuta Društva.

 Inače, najljepši dio Skupštine bio je dodjela priznanja i srebrnjaka zaslužnim članovima. Kao najredovitiji članovi u 2019. godini nagrađeni su Mile Troskot, Marijana Matijević, Gordana Lučić i Đorđe Filipović. Za „okruglo“ članstvo u Lipi pak nagrađeni su: Gordana Bilić, Josipa Crnčan, Ivan Pavošević, Tomislav Rot i Majda Tomić (po 10 godina); Sanja Petlić (15 godina); Zoran Svoren i Valerija Fischbach (30 godina) te Đurđica Tomaš-Grubešić (35 godina članstva). Na početku sjednice Skupštine zapjevao je Dječji zbor HPD-a „Lipa“ te predstavio glazbeni program s kojim će uskoro nastupiti na svojem prvom međunarodnom pjevačkom natjecanju koje se u drugoj polovici ožujka održava u Požegi.


Izdvojeno

Reci što misliš!