Kultura

vesela i uspješna kazališna godina

Više od 56 tisuća gledatelja tijekom 2019. godine u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Više od 56 tisuća gledatelja tijekom 2019. godine u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića
Davor Javorovic/PIXSEL

U 2019. godini Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku realiziralo je pet premijernih naslova i jednu obnovu, a posjetilo ga je 56 043 gledatelja. Uz premijerne predstave, izvodili su i najuspješnije naslove iz prošlih sezona

Iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića osvrnuli su se na prošlu godinu koju ocjenjuju veselom, zabavnom i uspješnom. Prenosimo priopćenje:

U 2019. godini Dječje kazalište Branka Mihaljevića realiziralo je 5 premijernih naslova i jednu obnovu.U ožujku prošle godine izvedena je premijera predstave Pliva patka preko Drave, prema motivima dječjih pjesmica i brojalica, a u režiji Jelene Sitar Cvetko (izvedena 16 puta), na Osječkome ljetu kulture 2019. premijerno je izvedena predstava Pavla Pavličića (lektini naslov) Trojica u trnju u režiji Nikole Zavišića, koju smo do sada odigrali 8 puta i napravili novi iskorak prema publici viših razreda osnovnih škola, te srednjoškolcima. U novoj sezoni 2019./2020., početkom listopada, osječkoj smo publici predstavili još jednu premijeru Lav koji nije znao pisati (27) Martina Baltscheita u režiji Damira Mađarića i koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice, a isti taj mjesec u Osijeku je odigrana premijera mjuzikla za djecu Pepeljuga (23), prema motivima bajke Charlesa Perraulta u režiji Vladimira Andrića i koprodukciji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić Vinkovci (premijera u Vinkovcima bila je u ožujku 2019.). Za kraj godine kao i uvijek priredili smo i blagdansku predstavu Božićna panika prema tekstu i u režiji Đorđa Dukića. I ovoga prosinca pokazalo se kako je upravo božićna predstava najizvođenija u godini i odigrana je čak 46 puta u 20-tak dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U travnju 2019. obnovljena je uspješnica prema tekstu Konstantina Fedorova i u režiji Ljudmile Fedorove  Uspavanka za mišića, te smo ju, u prošloj godini, odigrali 17 puta.

Uz premijerne predstave, na pozornici Kazališta, izvodili smo i najuspješnije naslove iz prošlih sezona - njih dvanaest: Crvenkapica, Kradljivica ključeva, Vitez bez konja, Patkica blatkica, Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom, Anica i Danica, Nezaboravak, Ružno pače, Mi se vuka ne bojimo, Zeko, Zriko i Janje, Legende o Kristu i Pale sam na svijetu.

U 2019. godini možemo se pohvaliti sa 286 odigranih predstava iz premijernog i repriznog programa, te godišnjim produkcijama Baletnog studija; Dramskog studija (Priče o sebičnom divu i malom princu; Svaka sličnost je slučajna); Plesne igraonice „Početnice“ (Godišnja doba), Dramskog studija za srednjoškolce (Sto ljudi sto ćudi, Život, postojanje & ono na „s“).

Ukupno je naše predstave u prošloj godini pogledalo 56 043 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedena je 193 predstava sa 33 144 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 93 predstava, za 22 899 gledatelja. Najviše su puta odigrane predstave: Božićna panika (46) koju smo izvodili uoči Božića, predstava Nezaboravak (35), te predstava Crvenkapica (30).

Značajan je lutkarski festival obilježio prošlu godinu, naime nakon 4 godine u Osijeku je ponovno održan Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske i to po 27. puta. U četiri je dana odigrano 17 predstava, 13 u natjecateljskoj konkurenciji i 4 u off programu. Postavljene su i četiri izložbe: izložba 90 godina UNIMA-e – Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.; velika izložba 60 lutkarskih sezona osječkog malog kazališta, izložba studenata Akademije za umjetnost i kulturu – Odsjeka za kreativne tehnologije, te izložba slovačkog umjetnika Miroslava Duše. Postignuto je umrežavanje i kreativna i intelektualna razmjena vezana uz kazalište – kroz razgovore, radionice, izložbe, predstave na festivalu, a domaćinstvom SLUK-a ukazano je na iznimnu važnost lutkarstva kao grane umjetnosti za Osijek i Osječko baranjsku županiju. Izniman doprinos organizaciji i realizaciji SLUK-a dali su profesori i studenti Akademije za umjetnost i kulturu koji su priredili mnoštvo popratnih programa, te aktivno sudjelovali u praćenju programa i izvještavanju javnosti.


Izdvojeno

Reci što misliš!