Kultura

trajna uspomena

Bizovačka pjesma se pjevala, od Španjolske sve do Portugala

Bizovačka pjesma se pjevala, od Španjolske sve do Portugala

Kulturno umjetničko društvo „Bizovac“ najvjerniji je čuvar i promicatelj tradicijske i naslijeđene kulturne baštine bizovačkog kraja. Da je ova tvrdnja istinita dokazali su i prilikom nedavne turneje u dvije daleke zemlje, Španjolskoj i Portugalu gdje su od 4. do 15. kolovoza dostojno i profesionalno predstavljali Republiku Hrvatsku na nekoliko međunarodnih folklornih festivala i priredbi.

Članovima bizovačkog folklornog društva trajno će  u sjećanju ostati uspomene s ovog egzotičnog putovanja dugog približno sedam tisuća kilometara. Svima njima bila je ovo jedinstvena prilika upoznati neviđene krajeve zapadne španjolskih regija Andaluzije i Extramadure, svakodnevni način života tamošnjeg stanovništva, kulturu i njihove običaje. 

Ljubazni organizatori festivala i domaćini u gradićima Ribera del Fresno i Fregenal de la Sierra i davali su sve od sebe trudeći se svojim gostima iz Hrvatske ugoditi na svakom koraku. Svoje gostoprimstvo posebno su iskazali dobro organiziranim smještajem u raspoloživim objektima, pripremanjem tradicionalne domaće hrane i omogućavanjem nastupanja u okolici, kao i  odlasku  na zanimljive izlete i obližnja moderna kupališta. Jedan slobodan dan tako je iskorišten  za uzbudljivo  turističko razgledavanje jednog od najljepših španjolskih gradova Sevillu, glavni grad  autonomne pokrajine Andaluzije.

Osim ljubiteljima folklorne umjetnosti u Fregenal de la Sierra i Ribera del Fresno i   publika  u lijepim španjolskim gradovima Casas de Don Pedro, Fuentes de Leon i Fortuna, imala priliku vidjeti svu raskoš bizovačkog tradicijskog ruha, uživati u zvucima tamburaške glazbe i izvornim bizovačkim pjesmama i plesovima, predivnoj baranjskoj i uvijek atraktivnoj bunjevačkoj koreografiji. 

Za svaku izvedenu koreografiju plesači i glazbenici od strane publike nagrađeni su dugotrajnim aplauzima, a izvedbu bunjevačkih plesova neumorni plesači često puta morali su ponavljati i više puta.

Pored predstavljanja na festivalskim priredbama u ova dva spomenuta mjesta KUD „Bizovac“ gostovao je i na  uglednom festivalu u portugalskom gradu Sousel. 
Prije svakog nastupa za  sve gostujuće grupe upriličen je službeni prijem kod svakog gradonačelnika kako bi se razmijenili pokloni i uručile prigodne zahvalnice.

Osim KUD-a „Bizovac“ iz Hrvatske sudionici festivala bile su folklorne grupe iz Costa Rice, Perua, Rusije, Portugala i Španjolske. Sa spomenutima  ostvareni su prijateljski kontakti, a od pojedinih primljeni su i pozivi za gostovanja na festivalima u njihovim zemljama. Najveće oduševljenje među folklorašima iz Bizovca izazvao je poziv predstavnika simpatične grupe sa španjolskog otoka Tenerife.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!