Kultura

55 događanja na 22 lokacije

OLJK 2019: Osijek, slamboš, ljeto i kultura

OLJK 2019: Osijek, slamboš, ljeto i kultura
osijek.hr

Raznovrsna kulturna događanja koja očekuju posjetitelje Osječkog ljeta kulture od 28. lipnja do 14. srpnja s čak 55 visokokvalitetnih programa na 22 lokacije, najavili su zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš i Organizacijski odbor OLJK-a 2019.

Osječko ljeto kulture i ove će godine ljubiteljima kulturnih događanja ponuditi pregršt kulturnih i sladolednih poslastica. Naime, tijekom dvotjedne manifestacije publika će imati prigodu uživati u 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, koncertne i glazbene, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti.

Najveći osječki kulturni događaj ove se godine održava od 28. lipnja do 14. srpnja, a programi će se izvoditi na 22 lokacije u gradu. Svake godine, oko 10 tisuća posjetitelja uživa u OLJK-u, a ove godine gledatelje očekuju tri premijerna naslova: „DOLJNJODRAVSKA 11“, Drage Hedla, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku; „Trojica u Trnju“, Pavla Pavličića, u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku te „Buđenje“, Brada Bircha, u suradnji s Gradskim galerijama Osijek (program Barutana).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svečano otvorenje manifestacije najavljeno je za 28. lipnja u 21,30 sati praizvedbom sceno-kino romana „DOLJNJODRAVSKA 11 “ koju autorski potpisuje Drago Hedl, a redateljski Zlatko Sviben.

-Osječko ljeto kulture 2019. najveći je kulturni događaj u regiji koji svim našim Osječanima i Osječankama kao i gostima grada nudi odličan, sadržajan i kulturan početak ljeta. Programi OLJK-a održavat će se diljem grada i zaista možemo reći da će Osijek živjeti kulturu tijekom ova dva ljetna tjedna. Ove godine vizualni identitet na tragu je poveznice s „DOLJNJODRAVSKOM 11 “ te nekim prošlim osječkim vremenima, a za njega je zaslužan Marko Jovanovac i studio dizajn Marivo. Ono što je novitet na ovogodišnjem OLJK-u je prodaja ulaznica za tri premijerne izvedbe. Tako će se ulaznice za „DOLJNJODRAVSKA 11 “ prodavati na blagajni osječkog HNK po cijeni od 50 kuna za svečano otvaranje te 30 kuna za druge dvije izvedbe, ulaznice za „Trojicu u trnju“ bit će na blagajni Dječjeg kazalište Branka Mihaljevića po cijeni od 20 kuna dok će ulaznice za „Buđenje“ po cijeni od 30 kuna biti dostupne u Turističkom info centru Tvrđa. – najavila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš zahvalivši svima koji su sudjelovali u oblikovanju ovogodišnjeg programa Osječkog ljeta kulture.

Članica organizacijskog odbora Ivana Šojat i izbornica književnog dijela programa istaknula je kako se Osijek može pohvaliti jer nam ovoga ljeta u grad dolaze dvojica pisaca od kojih je jedan i veliki glazbenik.

-Prvi puta nakon više od 10 godina u Osijek nam dolazi Miljenko Jergović. Predstavljanje njegovog cjelokupnog opusa, što smo prvotno željeli, trajalo bi nekoliko sati pa ćemo se zadovoljiti s predstavljanjem njegove najnovije knjige „Selidba“ koja je nešto između romana, putopisa i vremenopisa. Drugi velikan zbog kojeg sam ponosna što dolazi je Zoran Predin koji će predstaviti svoju knjigu „Glavom kroz zid“, a potom održati i mini koncert. Književno ljeto kulture otvara Jasmin Imamović, književnik i gradonačelnik našeg prijateljskog grada Tuzle koji će predstaviti svoju knjigu „Ljetopis o kralju Tvrtku“ – istaknula je Ivana Šojat dodajući da će svi imati prigodu zaista se uvjeriti kako je OLJK zlatni rudnik osječke kulture.

Zadovoljstvo što će gledatelji i ove godine imati prigodu pogledati premijerna izdanja predstava izrazio je i član organizacijskog odbora OLJK-a Miroslav Čabraja.

-Želja nam je bila našim gledateljicama i gledateljima predstaviti velika institucionalna kazališta, ali i manja kazališta koja rade jako dobar posao. Svake godine je velika zainteresiranost za kazališne programe OLJK-a pa vjerujem da smo uspjeli odabrati predstave koje će i ove godine dobro prihvatiti kako ljubitelji kazališta tako i oni koji to možda nakon OLJK-a tek postanu. Za svačiji ukus bit će po nešto i komedije i drame i satire – kazao je Čabraja pozvavši publiku da posjete OLJK i uvjere se sami.

Inače, ovogodišnji bogati dramski program, uz premijerne predstave uključuje i komediju „Kako je počeo rat na mom otoku“ (koprodukciju Gradskog dramskog kazališta Gavella i HNK u Šibeniku), humornu dramu „Elling“( Satiričkog kazališta Kerempuh), ljubavnu komediju „Voliš li me?“ ( Zagrebačkog glumačkog ateljea u suradnji sa Studijem Teatra Exit), dramu „Nora – trenutak pobune“ (Umjetničke organizacije „Tragači“ i Kazališta KNAP), dramu „U Agoniji“ (Beoart produkcije) te komediju „Brodolomke“ (koprodukcije Ludens Teatra i Kazališta Moruzgva), a ovogodišnje izdanje OLJK-a zatvorit će komedija „Zaljubljeni Shakespeare“ (koprodukcija Zagrebačkog kazališta Komedije i HNK u Varaždinu).
Dječji dramski program, osim „Trojice u trnju“ (Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića) ponudit će i „Macu papučaricu“ (Zagrebačkog kazališta lutaka) te „Bajke…i još nešto“ (Kazališta Virovitica).



Likovni i vizualni program donose samostalnu izložbu Ivana Kožarića, u suradnji s Gradskim galerijama Osijek i izložbu American Pop Art u suradnji sa Srednjoeuropskim centrom iz Novog Sada.

Glazbenim dijelom program će upotpuniti koncert slovenskog zbora Perpetuum Jazzile, koncert „Iz sveg klasa“ Vokalnog sastava Akvarel, koncert „Klasika u ozračju tambure“ Orkestra Tamburaške škole Batorek, koncert „Ri & Os Pop Rock Unplugged“ HPD-a „Lipa“ u suradnji sa zborovima „Val“ i „Josip Kaplan“ iz Rijeke te koncert Zvjezdana Ružića i Matije Dedića.

-Zanimljivost manifestacije bit će i street art te otvaranje ulične galerije na tramvajskoj stanici kod Perivoja kralja Tomislava. Osim toga, nešto drukčije bit će i oslikavanje murala na zidovima osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, akademske umjetnice OKO. Oslikani će biti pročelje i bočni zid, a prolaznici su posljednjih dana mogli primijetiti da je fasada zbog toga bijele boje. – najavila je članica Organizacijskog odbora Danijela Klobučar dodajući kako je za ljubitelje filmske umjetnosti odabrano pet filmskih naslova, a uživat će i ljubitelji plesa jer će se Plesna mreža Hrvatske predstaviti s predstavom „Umjetnik za hitne intervencije“.

U Proračunu Grada Osijeka za ovogodišnju je manifestaciju osigurano je nešto više od 1,5 milijuna kuna, a kao i svakog ljeta, OLJK će sljubiti najbolju publiku i najbolje sadržaje. Iza bogate lepeze događanja stajat će osječke ustanove i udruge u kulturi, pojedinačni umjetnici i brojni gostujući izvođači koji će svojim umjetničkim otiskom dati dodatnu vrijednost u podizanju kulturnog života Osijeka. Uz podršku gospodarskih čimbenika, Gradova prijatelja te međunarodne suradnje s gradovima iz šire regije, bit će to i pozivnica poticanju gospodarske i turističke djelatnosti te povećanju međunarodne vidljivosti Grada na Dravi.

-Pozivnica i svim prijateljima kulture, onako kako u vrućim ljetnim danima biramo svoje kugle sladoleda, iz bogatog programa OLJK-a izaberite ono što će Vas najviše osvježiti i kulturno Vam uljepšati ljetne dane. Ove godine pratit će nas i Ledo kojem zahvaljujemo što će posjetitelje OLJK-a počastiti sladoledom pa ćemo u pravom smislu doživjeti – Osijek, slamboš, ljeto i kulturu. – poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Cjelokupni program Osječkog ljeta kulture dostupan je na mrežnoj stranici http://ljetokulture.osijek.hr/


Izdvojeno

Reci što misliš!