Događanja / Ostala

28. svibnja

Rodna kuća Milutina Milankovića u Dalju bit će domaćin proslave 144. rođendana tog značajnog znanstvenika

Rodna kuća Milutina Milankovića u Dalju bit će domaćin proslave 144. rođendana tog značajnog znanstvenika

NASA, agencija za svemirska istraživanja uvrstila ga je među 15 najznačajnijih znanstvenika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom

Kulturni i znanstveni centar „Milutin Milanković“ ove će nedjelje, 28. svibnja s početkom u 12 sati zanimljivim programom obilježiti 144. rođendan znanstvenika koji je svojim radom ostavio značajni doprinos u svjetskoj znanosti. Tako će njegova rodna kuća postati mjesto znanosti i kulture.

U uvodnom dijelu programa bit će predstavljen model zvjezdanog neba u sklopu stalne postavke izložbe o životu i djelu Milutina Milankovića te 3D prikaz dnevnog i godišnjeg osunčavanja. Bit će predstavljena i dva projekta na kojima je KZC partner – KOZMOS i RaSTEMo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Program će upotpuniti izlaganje o novostima na globalnom planu klimatskih promjena, kao i svečano otvaranje modela Marsa, uz predavanja o novim istraživanjima Marsa. Program završava polusatnim glazbenim koncertom u čast ovom znanstveniku, inače velikom ljubitelju opere.

Milutin Milanković, astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar, inženjer pronalazač, doktor tehnike, sveučilišni profesor, književnik, rođen je u Dalju 28. svibnja 1879. godine. NASA, agencija za svemirska istraživanja uvrstila ga je među 15 najznačajnijih znanstvenika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom. Njegovo ime nose krateri na Mjesecu i na Marsu, kao i jedan planetoid.

Europsko geofizičko društvo od 1993. godine dodjeljuje medalju s imenom i likom Milutina Milankovića za zasluge u geofizici. Najveći su doprinos Milutina Milankovića svjetskoj znanosti Milankovićevi ciklusi, matematička teorija klime kojom je riješena tajna zašto se mijenja klima na Zemlji i zašto naš planet periodično ulazi i izlazi iz ledenih doba. Program je manifestacije u nastavku.


Izdvojeno

Reci što misliš!