Događanja / Ostala

22. svibnja do 1. lipnja

U Ugostiteljsko-turističku školu Osijek dolazi renomirani sommelier iz Francuske

U Ugostiteljsko-turističku školu Osijek dolazi renomirani sommelier iz Francuske
PR

Predavač je Franck Chaussé, eminentni stručnjak iz područja enologije i sommelierstva, koji vodi spomenutu međunarodno poznatu sommeliersku školu u francuskom Bordeauxu, gdje radi dugi niz godina kao predavač za zanimanje vinski savjetnik – sommelier

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, u sklopu projekta VirtuOs i s školama partnerima organizirao je devetodnevnu vinsku edukaciju koju vode predavači s prestižne škole Cafa Wine School iz Bordeauxa, Francuska, koja prvi put gostuje u Hrvatskoj.

Predavač je Franck Chaussé, eminentni stručnjak iz područja enologije i sommelierstva, koji vodi spomenutu međunarodno poznatu sommeliersku školu u francuskom Bordeauxu, gdje radi dugi niz godina kao predavač za zanimanje vinski savjetnik – sommelier.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Izuzetno sam počašćen dolaskom u Osijek, i to baš u školu gdje se obrazuje za ugostiteljska zanimanja. Sljedećih devet dana bit ću s polaznicima koji žele nadograditi svoje znanje iz područja sommelierstva te se nadam kako ću im prenijeti nova iskustva. Za dobrog vinskog sommeliera potrebno je mnogo toga, a na prvom je mjestu interes za upoznavanje s kulturom vina, a potom i želja za učenje o postupcima proizvodnje vina. Ukoliko želite postati izvrsni u svom poslu morate uložiti nekoliko godina i mnogo putovati, upoznavajući proizvođače i vinske regije. Ako trebam usporediti francuska i hrvatska vina, istaknuo bih kako smo na istom putu, a to je put kvalitete”, rekao je Franck Chaussé.

Polaznici su nastavnici posluživanja, mentori kod poslodavaca i regionalni vinski sommelieri. Na ovoj devetodnevnoj vinskoj edukaciji sudjeluje 20-tak polaznika.

„Polaznici koji dolaze iz uslužnih djelatnosti i proizvodnje vina trebaju znati kako će predstaviti svoj proizvod, svoje vino, kako će posavjetovati gosta. Svi koji žele naučiti nešto novo prvo trebaju znati kako kušati vina, prepozavati različite vrste i okuse, na čemu ćemo raditi u sljedećim danima”, kazao je Thomas Portier, predavač na Cafa Wine School iz Bordeauxa.

„Čestitam Ugostiteljsko-turističkoj školi koja je kroz projekt VirtuOS ostvarila veliki uspjeh i ova edukacija je nemjerljiva jer će generacije učiti od nastavnika i mentora koji imaju ogromno iskustvo. Što se pak tiče naše regije, polako se pozicioniramo kao područje s izvrsnim vinima jer znamo kako u različitim dijelovima naše županije imamo visoko kvalitetna vina“, istaknula je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

„Osječko-baranjska županija svojim mjerama i aktivnostima povećala je vidljivost te broj dolazaka i noćenja gostiju. Zbog toga je jako važno da to prati porast ugostiteljske ponude te razvoj vještina i kompetencija”, napomenula je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

Radionice se odvijaju u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku te na poligonu u Trnavi, koji pripada Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata iz Đakova.

„Nakon uspješno provedenih edukacija naših nastavnika koji su boravili deset tjedana na specijaliziranom školovanju u Cafa Wine School u Bordeauxu izuzetno mi je drago što su predstavnici spomenute škole došli kod nas kako bi u jednom skraćenom obliku ponudili jedan odličan program. Zapravo idemo prema tome da naši polaznici steknu nove vještine i nova promišljanja o vinima te da se ta znanja prenesu našim učenicima koji izlaze na tržište rada”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Teme su koje će biti zastupljene kroz devet dana sljedeće:

  • 22. svibnja - Vino i vinogradarstvo – RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek prijepodne, pokazni poligon Trnava poslijepodne
  • 23. svibnja - Proizvodnja i odležavanje vina – pokazni poligon Trnava
  • 24. svibnja - Kako kušati vino – blind test – Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
  • 25. svibnja - Francuska vs. hrvatska vina - degustacija, RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
  • 26. svibnja - Sljubljivanje vina i hrane – RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
  • 27. svibnja - Obilazak vinograda, vinarije i podruma - terenska nastava
  • 29. svibnja - Sljubljivanje vina i hrane – RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
  • 31. svibnja - Tržište i distribucija vina - pokazni poligon Trnava
  • 1. lipnja - Tržište i distribucija vina - pokazni poligon Trnava.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta - UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti, kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnoga za tržište rada te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.


Izdvojeno

Reci što misliš!