Događanja / Ostala

19. i 20. svibnja

Ovoga vikenda održava se 12. Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni”

Ovoga vikenda održava se 12. Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni”

DOKKICA je odlučila sudjelovanje na Festivalu omogućiti osnovnoškolskim dramskim skupinama iz cijele Hrvatske, čime je Festival podignut na nacionalnu razinu

Dječji kreativni centar DOKKICA organizira 12. Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni” koji će se održati 19. i 20. svibnja u Osijeku.

Nakon dobivenog Priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj za kontinuirani rad na razvijanju dramskog i scenskog stvaralaštva djece i mladeži u lokalnoj zajednici te posebno za pokretanje i održavanje Festivala petominutnih igrokaza POZOR! Plivamo sceni, DOKKICA je odlučila sudjelovanje na Festivalu omogućiti osnovnoškolskim dramskim skupinama iz cijele Hrvatske, čime je Festival podignut na nacionalnu razinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi ovogodišnji prijavljeni igrokazi predstavljeni su na virtualnoj pozornici DOKKICE, a prosudbeno povjerenstvo Festivala 2023. u sastavu dramskih pedagoginja Stele Macakanja-Baćić, Željke Župan Vuksan i Ane Škaro te akademskih glumaca Nikole Radoša, Filipa Severa i Nine Vidan odabralo je šest igrokaza za izvedbe uživo u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku 20. svibnja, s početkom u 17 sati.

Odabrani su igrokazi sljedeći:
1. Oblak čvoraka, Osnovna škola Vladimira Becića, Osijek
2. Crvenkapica, Osnovna škola Vladimir Nazor, Čepin
3. Ljepota je svuda oko nas, Osnovna škola Višnjevac, Višnjevac
4. Tri jegulje, Osnovna škola Sesvete, Sesvete
5. Stara vura, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, Virje
6. Što je život, nego fantazija, Osnovna škola Mate Lovraka, Kutina

Svim sudionicima i mentorima bit će dodijeljena priznanja za dramska ostvarenja u Festivalu, dok će učenici i mentori odabranih igrokaza sudjelovati i u organiziranim popratnim aktivnostima i revijalnom dijelu Festivala u Kazalištu u Osijeku te će im se dodijeliti Nagrada Ribica za određenu kategoriju, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo Festivala.

Zbog aktualnih problema vezanih uz mentalno zdravlje djece koji su u porastu, ovogodišnji su Festival organizatori odlučili posvetiti temi mentalnog zdravlja, tako da su mentori s učenicima stvarali igrokaze na tu temu. Učenje o mentalnom zdravlju putem umjetnosti odličan je pristup u poučavanju učenika, a uz priliku javnog progovaranja o toj temi u nastupima učenika, pomoći će u promicanju vrijednosti brige za mentalno zdravlje djece. Uz Nagradu Ribica, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo Festivala, dodjeljuju se i Nagrada za najbolji igrokaz prema odabiru mentora i učenika – sudionika Festivala 2023. te Nagrada publike prema najvećem broju pregleda igrokaza.

Do 2022. godine u Festivalu su izvedena 129 učenička igrokaza u kojima je sudjelovalo 1237 učenika. Proteklih godina članovi prosudbenog povjerenstva bili su glumci i članovi ansambla Kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Lidija Helajz, Snježana Ivković, Inga Šarić, Edi Čelić, Đorđe Dukić, Tihomir Grljušić, Lidija Kraljić, Zvjezdana Bučanin, kao i dramske pedagoginje Maša Rimac Jurinović, Stela Macakanja-Baćić i Ana Škaro, Ivan Kristijan Majić, redatelj i dramski pedagog te dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog, redatelj i osnivač Hrvatskoga centra za dramski odgoj, te akademski glumci Nikola Radoš, Filip Sever i Nina Vidan.

Ove je godine na Festival prijavljeno 19 igrokaza, a uz male izvođače šest odabranih igrokaza iz šest osnovnih škola, na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, u popratnom zabavnom scenskom dijelu programa, nastupit će i mladi dramci Dramskog studija Dramoplov iz DOKKICE pod vodstvom mentorice Ane Škaro, Dramskog studija Kulturnog centra Osijek pod vodstvom mentorice Stele Macakanja-Baćić, mali glazbenici iz DOKKICE pod vodstvom mentora Stjepana Vrečka, glazbeni teen band Uholaže te plesačice Plesnog studija Wings.

Program dvodnevnog Festivala započet će 19. svibnja u 17 sati u Sretnom dvorištu DOKKICE, kada će Sara Krpan izvesti festivalsku himnu, nakon čega slijedi otvorenje Festivala, predstavljanje dramskih skupina odabranih igrokaza za nastupe uživo na maloj pozornici DOKKICE, glumački performans i druženje s glumcem Tonijem Leakovićem te okrugli stol s djecom – sudionicima Festivala pod vodstvom dramske pedagoginje Ane Škaro.


Izdvojeno

Reci što misliš!