Događanja / Ostala

29. i 30. ožujka

U Belom Manastiru organizira se program „Tvornica uskršnjih običaja”

U Belom Manastiru organizira se program „Tvornica uskršnjih običaja”
Davor Javorovic/PIXSELL

Prekrasan ambijent Etnološkog centra baranjske baštine, prava mala manufaktura uskršnjih običaja, kao i jedinstvena radionica bojanja i ukrašavanja pisanica na tradicionalne načine više su od dobrog razloga da se zaputite u Etnološki centar baranjske baštine

U Etnološkom centru baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir) Centar za kulturu Grada Belog Manastira organizira prigodan program pod nazivom „Tvornica uskršnjih običaja”.

Naime, u srijedu, 29. ožujka u 10 sati održat će se prikaz ili radionica izrađivanja uskršnjih zečeva tradicionalnim načinima od prirodnih materijala (drveta). Uskršnje zečeve oslikat će dječja mašta i malene ručice najmlađih Belomanastiraca, djece iz dječjeg vrtića Cvrčak Beli Manastir. Pored uskršnjih zečeva, mališani će oslikavati i pisanice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U četvrtak, 30. ožujka u 10 sati održat će se prikaz ili radionica tradicionalnog bojanja pisanica. Okupit će se brojne udruge i pojedinci s područja Baranje koji će prikazati kako su se nekad bojale pisanice na pomalo zaboravljene načine, prirodnim materijalima.

Domaće pisanice bojat će se vinom, ljuskom od oraha i luka, ciklom i ljubičastim kupusom te ukrašavati travama, cvijećem i voskom. Osim toga, imat ćete priliku vidjeti kako se rezbari i ukrašava ljuska od jajeta.

Prekrasan ambijent Etnološkog centra baranjske baštine, prava mala manufaktura uskršnjih običaja, kao i jedinstvena radionica bojanja i ukrašavanja pisanica na tradicionalne načine više su od dobrog razloga da se zaputite u Etnološki centar baranjske baštine. Jedno se garantira – neponovljiv doživljaj, dobra atmosfera i zajedništvo u predblagdansko doba.

Prikaz ili radionice održat će se uz vodstvo čuvara baranjske tradicije i običaja Marka Horvata (Duboševica) i njegove udruge pod nazivom Tako je to nekad bilo. Svoja će umijeća izrade i ukrašavanja pisanica prikazati članice Matice umirovljenika Grada Belog Manastira, KUD-a Seljačka Sloga Gajić te FA „Čuvari tradicije baranjskih Srba”, Beli Manastir, nositeljice liste Umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova, kao i brojni kreativni pojedinci.

Izrađeni predmeti bit će izloženi u Etnološkom centru baranjske baštine do najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.


Izdvojeno

Reci što misliš!