Događanja / Ostala

31. ožujka do 2. travnja

Održava se 46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku i Našicama

Održava se 46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku i Našicama
PR

U glazbeno bogate tri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavit će se 17 vrsnih tamburaških orkestara i komornih ansambala s gotovo 400 mladih glazbenica i glazbenika

Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe, u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, održat će se u izvorištima tamburaštva, u Osijeku i Našicama od 31. ožujka do 2. travnja. Ove je godine posvećen 160. obljetnici rođenja Osječanina Mije Majera, učenika Paje Kolarića i utemeljitelja prvog tamburaškog zbora „Hrvatska lira“.

U glazbeno bogate tri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavit će se 17 vrsnih tamburaških orkestara i komornih ansambala s gotovo 400 mladih glazbenica i glazbenika. Svi oni pokazat će svoje umijeće na autohtonom hrvatskom glazbalu neograničenih mogućnosti izvedbom gotovo 60 skladbi, a od kojih je čak osam praizvedbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svečano je otvorenje Festivala u prostoru Arheološkog muzeja Osijek u petak, 31. ožujka s početkom u 20 sati. Druga se večer Festivala održava u subotu, 1. travnja u svečanoj dvorani Srednje škole Izidora Kršnjavoga u Našicama u 19 sati, a završna večer predviđena je za nedjelju, 2. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s početkom u 18 sati. Ulaz je na sve koncerte slobodan.

Uz orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tamburaške glazbe imat će priliku uživati u brojnim kvalitetnim instrumentalnim i vokalno-instrumentalnim izvedbama, dok će stručno povjerenstvo u sastavu Siniše Leopolda, Vladimira Vladimirova te Franje Batoreka vrednovati nastupe svakog ansambla te dodijeliti plakete Tambura Paje Kolarića za najbolji orkestar ili ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te za najboljeg vokalnog i instrumentalnog solista. Dodijelit će se i Njikoševa biser-grana najmlađem sudioniku Festivala. Trima orkestrima ili ansamblima s najviše osvojenih bodova dodijelit će se vrhunski instrumenti iz Glazbalarske radnje Žmegač iz Varaždina.

Sve su informacije o programu i orkestrima, odnosno ansamblima dostupne na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, te na Facebooku i Instagramu. Nastupe proteklih godina moguće je pogledati na YouTube kanalu HTSO-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!