Događanja / Ostala

2. ožujka

U Osnovnoj školi Vijenac održat će se Međužupanijska smotra Biosigurnosti i biozaštite

U Osnovnoj školi Vijenac održat će se Međužupanijska smotra Biosigurnosti i biozaštite
PR

Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu

Osnovna škola Vijenac iz Osijeka bit će domaćin Međužupanijske smotre Biosigurnosti i biozaštite u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Međužupanijske smotre održavaju se u tri grada u Republici Hrvatskoj - u Osijeku, Zagrebu i Imotskom. Za međužupanijsko natjecanje u Osijeku prijavljeno je 36 timova iz šest županija - Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske. U kategoriji 5. i 6. razred prijavljeno je sedam timova, u kategoriji 7. i 8. razred 13 timova i u kategoriji srednje škole 16 timova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ove godine učenici 5. i 6. razreda istraživali su sljedeće teme: Zarazne bolest ljeti – zarazne bolesti zimi; Kako vlastite odluke utječu na prijenos zaraznih bolesti; te Najvažniji izumi u mikrobiologiji.

Učenici 7. i 8. razreda istraživali su sljedeće teme: Trovanja hranom - koje su namirnice najčešći krivci?; Dezinficijensi - vlastita izrada i njihova učinkovitost; te Klimatske promjene i pojava zaraznih bolesti.

Učenici srednje škole istraživali su sljedeće teme: Prirodne i ratne katastrofe i zarazne bolesti; Antimikrobna sredstva iz prirode; te Utjecaj pandemije COVID-19 na pojavnost drugih zaraznih bolesti.

Svečano otvaranje 3. međužupanijske smotre Biosigurnost i biozaštita održat će se u OŠ Vijenac u Osijeku, 2. ožujka s početkom u 10 sati. Predviđeno je obraćanje ravnateljice OŠ Vijenac Vesne Vrbošić, predsjednice Državnog povjerenstva i nacionalne koordinatorice projekta mr. sc. Maje Kassa i predsjednice Međužupanijskog povjerenstva profesorice Andreje Dorić, a virtualno će se uključiti prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, voditeljica odjela za mikrobiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo docentica Ljiljana Žmak, predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu te predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Dva najuspješnija tima iz svake kategorije sudjelovat će na državnoj smotri koja će biti održana u svibnju u Omišu.

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu.

Idejni je pokretač i autor projekta „Biosigurnost i biozaštita“ mr. sc. Maja Kassa, profesorica geografije u OŠ Vijenac, koja je zajedno s ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, prof. dr. sc. Alemkom Markotić izradila kurikulum za ovu izvannastavnu aktivnost i fakultativni program.


Izdvojeno

Reci što misliš!