Događanja / Ostala

16. veljače

Poklade se pripremaju i u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru

Poklade se pripremaju i u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru
PR

Vesela pokladna povorka krenut će prema sjedištu Belog Manastira, gdje će ih primiti gradonačelnik Tomislav Rob

Pozivaju se svi zainteresirani na Poklade u Etnološkom koje će se održati 16. veljače s početkom u 10 sati u Etnološkom centru baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir).

U Baranji vrijeme je Poklada, dana pred Pepelnicu, Čistu srijedu. Poklade se u Baranji nazivaju još i fašange, a običaji razlikuju se od mjesta do mjesta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako su se nekad oblačile prave, iskonske baranjske Buše posjetitelji imat će jedinstvenu priliku vidjeti i doživjeti na jednom mjestu u Etnološkom centru.

Po prvi put objedinit će se Pokladni običaji iz cijele Baranje. Pored Lipih, Strašnih Buša iz Podravskog i Podunavskog dijela Baranje dolaze pravi Pijetlovi i Pijetlići. Naime, baranjsko mjesto Vardarac poznato je po običaju Kakasütés (prebijanje pijetla) – finalnom događaju pokladnih svečanosti.

Seoski mladići preobučeni u pijetlove imaju pravo uzeti svu perad iz dvorišta, pa domaćini sklanjaju koke i piliće i daruju im pijetlove. Kostimirani pijetlovi djevojkama stavljaju povez na oči, a one moraju zavezanih očiju umlatiti pravoga pijetla. Ona djevojka koja to prva napravi po narodnoj predaji prva će se udati.

Ovaj neobičan običaj postoji samo u Vardarcu. Uz Pijetlove posjetitelji moći će vidjeti kako su se nekad oblačile Lipe i Strašne Buše i Bušice ili male Buše, te prikaz nekadašnjih pokladnih običaja.

U programu sudjeluju kao suorganizator FA Čuvari tradicije baranjskih Srba, Beli Manastir, udruga koja se bavi očuvanjem kulture, tradicije baranjskih Srba kroz folklor i prikaz običaja, te udruga iz Duboševice Tako je to nekad bilo, udruga za očuvanje tradicije Baranjaca, a prije svega Šokaca.

Dolaze i djeca iz Osnovne škole Draž, KUD „Seljačka sloga” iz Baranjskog Petrovog Sela, udruga Petaračke Buše, KUD Baranjski šokci i KUD Vardarac, kao i mnogi drugi pojedinci i ljubitelji tradicije i običaja.

Posjetitelji imat će priliku vidjeti i kako su se nekad izrađivale tradicionalne maske Buša.

Vesela pokladna povorka krenut će prema sjedištu Belog Manastira, gdje će ih primiti gradonačelnik Tomislav Rob.

Jedinstven ambijent Etnološkog centra baranjske baštine i raritetan program baranjskih Buša više su nego dobar razlog da se zaputite u Baranju. Jedno vam garantiramo – neponovljiv doživljaj,  prekrasan ambijent, dobru atmosferu i iskonsku Baranju u doba Poklada.


Izdvojeno

Reci što misliš!