Događanja / Ostala

4. veljače

Organizira se akcija „Hodanjem do zdravlja” povodom Svjetskog dana borbe protiv raka

Organizira se akcija „Hodanjem do zdravlja” povodom Svjetskog dana borbe protiv raka
PR

Cilj je podići svijest svakog pojedinca o važnosti prevencije i probira u ranom otkrivanju raka i njegovom uspješnom liječenju, kao i informirati što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem usvajanja zdravih životnih navika i sudjelovanja u Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, Liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, zajedno s udrugama oboljelih i liječenih građana od raka, u subotu, 4. veljače organiziraju akciju Hodanjem do zdravlja.

Aktivnost će se odvijati kod pješačkog mosta u Osijeku s početkom u 10 sati, na otvorenom i u sigurnom okruženju pod vodstvom stručnjaka kineziologa Ivana Matančića te prof i dr. med. Nikole Kraljika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sudjelovanje je besplatno za sve zainteresirane građane.

Cilj je događaja podići svijest javnosti o skrbi i aktivnostima koje se nude ženama i muškarcima oboljelima od raka: trening, sportske aktivnosti i uopće blagodati tjelesne aktivnosti za zdravlje. Aktivnost ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka u Osijeku prijavljena je i objavljena na službenim stranicama Svjetskog dana borbe protiv raka 2023., te je dio od 300-njak ovogodišnjih prijavljenih svjetskih aktivnosti.

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) utemeljen je Pariškom poveljom usvojenom na svjetskom Summitu „Protiv raka za novi milenij“, održanom 04. veljače 2000. u Parizu.

Cilj je Povelje promocija istraživanja za liječenje, kao i prevenciju bolesti, mobilizacija globalne zajednice na borbu protiv raka te se svake godine odabire jedna tema Svjetskog dana borbe protiv raka, a sve u cilju što učinkovitijeg djelovanja u borbi protiv raka na svjetskoj razini. Svjetski dan borbe protiv raka kampanja je izgrađena kako bi odjeknula, potaknula promjene i mobilizirala akciju dugo i nakon što ovaj dan prođe, kroz podizanje javne i političke pismenosti i razumijevanja oko raka, smanjenja straha, povećanja znanja i razumijevanja, rastjerujući mitove i zablude, uz mijenjanje ponašanja i stavova prihvaćajući zdrave stilove života.

Svake godine diljem svijeta održavaju se stotine aktivnosti i događaja okupljajući zajednice, organizacije i pojedince u školama, poduzećima, bolnicama, tržnicama, parkovima, društvenim dvoranama, mjestima za bogoslužje - na ulicama i online - djelujući kao snažan podsjetnik da svi mi imamo ulogu u smanjenju globalnog utjecaja raka.

Iako živimo u vremenu nevjerojatnog napretka u prevenciji, dijagnostici i liječenju raka, mnogi od nas koji traže liječenje raka nailaze na prepreke na svakom koraku. Prihodi, obrazovanje, zemljopisni položaj i diskriminacija na temelju etničke pripadnosti, spola, seksualne orijentacije, dobi, invaliditeta i načina života samo su neki od čimbenika koji mogu negativno utjecati na skrb. Prva godina kampanje (2022. godina) “Uklanjanje jaza u skrbi” (2022. - 2024.) bila je usmjerena na shvaćanje problema, razumijevanje i prepoznavanje nejednakosti u skrbi za oboljele od raka diljem svijeta.

Stoga je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka “Uklanjanje jaza u skrbi”, nastavak započete kampanje usmjerena na postizanje još većeg napretka, ujediniti svoje glasove i poduzimati akciju i omogućiti većem broju ljudi da traže i dobiju skrb koju trebaju i zaslužuju. Naša djelovanja mogu poprimiti bezbroj oblika: motivirati susjede da osiguraju prijevoz na liječenje raka za svog sumještana ili osigurati da se u lokalnoj školi nude zdrave i pristupačne opcije prehrane. Radi se o pružanju potpore i poticanje naše borbe za pravednost, tako što ćemo graditi jače saveze i nove inovativne oblike suradnje; mobilizirat ćemo prijatelje, obitelj, suradnike i zajednice jer znamo da smo ujedinjeni jači.

Broj oboljelih od zloćudnih bolesti u svijetu u stalnom je porastu, a što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života, ali i sve većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak i češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija imajući u vidu ove činjenice predviđa kako će se broj oboljelih u svijetu povećati sa sadašnjih 18,1 milijuna na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 9,6 milijuna na 13 milijuna godišnje.

U Hrvatskoj godišnje od raka obolijeva oko 23.000 ljudi, a umire njih oko 13.000. Istodobno u Osječko-baranjskoj županiji godišnje od raka obolijeva oko 1.400, a umire oko 950 ljudi. Žene obolijevaju i umiru najčešće od raka dojke, debelog crijeva i pluća, dok muškarci najviše obolijevaju i umiru od raka pluća, raka debelog crijeva i prostate.

Cilj je podići svijest svakog pojedinca o važnosti prevencije i probira u ranom otkrivanju raka i njegovom uspješnom liječenju, kao i informirati što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem usvajanja zdravih životnih navika i sudjelovanja u Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.


Izdvojeno

Reci što misliš!