Događanja / Ostala

21. siječnja

Na Trgu Ante Starčevića obilježava se Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Na Trgu Ante Starčevića obilježava se Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice
Duško Jaramaz/PIXSELL

U navedenom vremenu uz simboličnu će se podjelu i prodaju cvjetova mimoze, dijeliti edukativni materijali te informirati i savjetovati građane o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, kao i o cijepljenju protiv HPV-a

U subotu, 21. siječnja od 10 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku organizirat će se 16. Hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i ujedno najava 17. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji traje od 16. do 22. siječnja.

Manifestacija se održava u organizaciji Gradske lige protiv raka Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji sa IK Javor iz Osijeka, Medicinskom školom Osijek, KBC-om Osijek, ŽDZ Osječko-baranjske županije, Mammae klubom Osijek, ILCO-Osijek, Ja Ka udruga žena oboljelih i liječenih od raka jajnika i Studentskom sekcijom za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Osijeku, kao i polaznicima aktivnosti Nacionalnog projekta Živjeti zdravo Hodanjem do zdravlja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U navedenom vremenu uz simboličnu će se podjelu i prodaju cvjetova mimoze, dijeliti edukativni materijali te informirati i savjetovati građane o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, kao i o cijepljenju protiv HPV-a.

Svojom učestalošću i smrtnošću, ali i nizom etioloških spoznaja rak vrata maternice izazov je suvremene medicine te značajan javnozdravstveni problem u razvijenim i u nerazvijenim zemljama.

Bolest je to od koje zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, obzirom na mogućnosti i znanja u sprječavanju i ranom otkrivanju ove bolesti, ne bi smjela teoretski oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. No nažalost stvarnost je još uvijek poražavajuća.

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) obilježava se svake godine u trećem tjednu mjeseca siječnja, a na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice – EECA s ciljem podizanja svijesti, informiranja o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja ovog dijela raka u žena.

U Europi svake godine oboli od raka vrata maternice oko 60.000 žena, a oko 30.000 ih umire. Stope novooboljelih od raka vrata maternice variraju od zemlje do zemlje. Tako je istočna Europa područje najveće pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice u Europi. Ove razlike prvenstveno ovise o prisutnosti, odnosno odsutnosti programa prevencije raka vrata maternice.

Kroz dobro organizirane populacijske programe probira raka vrata maternice može se spriječiti i više od 80% slučajeva raka vrata maternice. Danas postoji i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) koje je učinkovito u sprječavanju infekcije s najčešćim kancerogenim tipovima HPV-a (tip 16, 18 i drugi).

Ukoliko se cjepiva primijene u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljne populacije, pojavnost raka vrata maternice može se još značajnije smanjiti.

Provedba ovih preventivnih programa, zajedno s učinkovitim obrazovnim javnozdravstvenim programima koji bi omogućili sudjelovanje svih žena, značajno bi smanjili breme od raka vrata maternice u svim zemljama i osigurali jednaku zdravstvenu zaštitu za sve građane EU-a.

U Hrvatskoj godišnje oboli oko 300 žena, a umire nešto više od 100 žena od invazivnog raka vrata maternice. Prema zadnjim službenim podatcima nacionalnog Registra za rak za 2020. godinu 276 žena oboljelo je od invazivnog raka (C53 prema MKB-10) i 590 od lokaliziranog carcinoma in situ (D06).

U Osječko-baranjskoj županiji 2020. godine od invazivnog je raka vrata maternice oboljelo 18, a od lokaliziranog carcinoma in situ 108 žena, dok je iste godine umrlo 12 žena, a 2021. godine umrlo je 9 žena.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled!


Izdvojeno

Reci što misliš!