Događanja / Ostala

7. prosinca

KC Osijek: Koncert talijanskog pijanista Roberta Prosseda

KC Osijek: Koncert talijanskog pijanista Roberta Prosseda
KC Osijek

Kada se spoje zvukovi dva klavira, glazba Mozarta, Schumanna, Gounoda i Liszta ​te vješti klavirski prsti talijanskog pijanista Roberta Presseda, a naglasak je zapravo na pedalama klavira - dobijete Koncert za pedalpiano, i to u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek

Nakon koncerta u Lisinskom, Talijanski institut za kulturu, u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Kulturnim centrom Osijek, u Osijek dovodi uglednog talijanskog pijanista Roberta Prosseda koji će ovu srijedu, 7. prosinca, s početkom u 19 sati održati jedinstven koncert koji se ne viđa često, a još rjeđe čuje - Koncert za pedalpiano. Ulaz je slobodan.

Kada se spoje zvukovi dva klavira, glazba MozartaSchumannaGounoda i Liszta te vješti klavirski prsti talijanskog pijanista Roberta Presseda, a naglasak je zapravo na pedalama klavira - dobijete Koncert za pedalpiano, i to u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pedal Piano instrument obožavan je od strane velikana glazbe Mozarta, Schumanna i Alkana koji su skladali za njega, ali biva zaboravljen početkom 19. stoljeća. Koncertno uskrsnuće doživio je klavirskim umijećem pijanista Roberta Presseda koji je ponovno otkrio taj instrument i obnovio čitav klavirski repertoar za njega.

Ovog "double deckera" među klavirima, kako ga nazivaju, zbog specifičnosti slaganja, krasi gotovo ahitektonska kvaliteta, ali i posebno bogatstvo zvuka.

Roberto Prosseda talijanski je klasični pijanist. Godine 2011. Prosseda je prvi put održao koncert na pedalnom klaviru, izvevši Koncert za pedalni klavir Charlesa Gounoda, u verziji za moderni instrument, što je bila svjetska premijera. Prosseda redovito nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, snimio je brojne nosače zvuka za prestižne diskografske kuće, a u krugovima stručnjaka slovi kao jedan od vodećih svjetskih interpreta glazbe Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Glazbena kritika superlativima je ocijenila i Prossedine interpretacije skladbi Mozarta, Schuberta i Chopina, kao i njegovu posvećenost vraćanju pedalnog klavira i obnovu repertoara za taj zaboravljeni instrument na koncertne pozornice.


Izdvojeno

Reci što misliš!