Događanja / Ostala

29. siječnja

Arheološki muzej: Noć muzeja

Arheološki muzej: Noć muzeja

Arheološki muzej Osijek, sukladno epidemiološkim uvjetima, svoj će program preseliti na otvoreni prostor osječke Tvrđe i Trga Svetog Trojstva

Šesnaesta Noć muzeja održat će se 29. siječnja 2021. godine u vremenu od 18 do 24 sata. Arheološki muzej Osijek, sukladno epidemiološkim uvjetima, svoj će program preseliti na otvoreni prostor osječke Tvrđe i Trga Svetog Trojstva. U suradnji s Foto Art studiom, na LED ekranima veličine 2×2 metra i uz posebno osvjetljenje posjetitelji će u Noći muzeja moći doživjeti djelić muzejskog rada u razdoblju lockdowna.

Iako je u 2020. godini cijeli svijet stao zbog pandemije korona virusa, a muzeji su svoj sadržaj morali prilagoditi epidemiološkim uvjetima pa su se tako programi većinom održavali putem digitalnih platformi i interneta, neke djelatnosti muzeja poput arheoloških istraživanja i pripremanja izložbi i dalje su se odvijale pomalo skrivene od šire publike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Noći muzeja Arheološki muzej Osijek donosi Vam sljedeći program:

- Iako planirana za 2020. godinu, izložba „Batina – tisućljetni svjetionik na Dunavu“ bit će otvorena 2021. godine, a ovom prilikom pokazat ćemo Vam djelić onoga što Vas očekuje na izložbi koja će, nadamo se, uskoro zasjati punim sjajem.

Rijetko je koje arheološko nalazište u Hrvatskoj doživjelo sudbinu onoga smještenog na krajnjem sjeveroistočnom izdanku Banskoga brda ponad Dunava u Batini. Naime, arheološki nalazi iz svih razdoblja, a ponajviše iz prapovijesti i antike, danas su razasuti u mnogim prestižnim europskim muzejskim zbirkama, kao i u Arheološkom muzeju Osijek. Razlog tome danas lako je za prepoznati – radi se o iznimnim nalazima koji su bitno doprinijeli razumijevanju europske prapovijesti, posebno kraja brončanoga i osvita nove civilizacijske epohe koja nastupa s početkom željeznoga doba. U vrijeme antike na istom je nalazištu stajala rimska utvrda Ad Militare koja je čuvala limes, granicu Carstva na Dunavu, uz koju je potom nastalo naselje s pripadajućim grobljem. Izniman položaj na europskom sjecištu puteva učinio je Batinu bogatom arheološkim nasljeđem, a što su još krajem 19. stoljeća prepoznale tada najveće europske muzejske ustanove.

Zbog svega toga, a posebno rezultata istraživanja koja su poduzeta u posljednjem desetljeću, Batina danas svakako predstavlja jedno od najvažnijih hrvatskih arheoloških nalazišta koje se po prvi puta jednom izložbom želi prikazati javnosti. Ona će istovremeno ponuditi i spoznaje o nekim novim sadržajima koji su Baranju učinili poželjnom destinacijom za posjet.

- Tijekom 2020. godine Arheološki muzej Osijek nastavio je sa sustavnim i zaštitnim arheološkim istraživanjima te će Vam u Noći muzeja pokazati što se sve istraživalo i pronašlo na lokalitetima Beli manastir – Staro selo, Ružica – grad, Kotlina i Kneževi Vinogradi, a podsjetit ćemo Vas i na istraživanja lokaliteta Kaptol – Stari grad, Ivankovo i Đakovo – dvorište nadbiskupskog dvora.

- U vremenu od 10 do 16 sati posjetitelji će moći kupiti sve muzejske publikacije i suvenire po prigodnim cijenama.

Rezervirajte si večer 29. siječnja i svakako posjetite neke od muzejskih ustanova.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!