Događanja / Ostala

od 21. do 24. listopada

Ekonomski fakultet Osijek: Kreativna riznica

Ekonomski fakultet Osijek: Kreativna riznica

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij kreativne industrije koji je za svoju izvedbu 2016. godine nagrađen Državnom nagradom za znanost u kategoriji populariziranja znanosti

Od 2015. godine Kreativna se riznica događa u travnju, ali je njezina ovogodišnja izvedba radi epidemioloških okolnosti prouzrokovanih virusom COVID-19, razdijeljena na više dijelova. 

Prvi dio – Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije – ostvareno je online u travnju, a nastavci Kreativne riznice organiziraju se za listopad i prosinac 2020. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Događanja Kreativne riznice koja se organiziraju u listopadu (21. – 24. listopada 2020.) prilagođena su mjerama Stožera civilne zaštite te se mogu pratiti na mrežnim stranicama Kreativne riznice i na drugim mrežnim platformama. Programi koji izlagače okupljaju uživo ne će imati više od 50 sudionika, a ovisno o složenosti sadržaja odigravaju se ili u otvorenim ili u zatvorenim prostorima Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Boris Crnković, navodi kako je "kreativnost u podlozi svakog inovativnog djelovanja te stoga problematiziranje uloge i važnosti kreativne radne snage doprinosi ekonomiji Republike Hrvatske i traženju novih rješenja u različitim oblicima javnog djelovanja". 

Predsjednica Programskog odbora, izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč, ovogodišnji program Kreativne riznice označava "posvećen kreativnim djelatnicima iz više razloga od kojih je među prvima želja za reguliranjem djelatnih i autorskih statusa heterogenih kreativaca kao pretpostavke institucionaliziranja kreativne industrije u Republici Hrvatskoj".  

Ana Zrnić, jedna od dobitnica Državne nagrade dodijeljene organizatorima Kreativne riznice 2016. godine, organizaciju ovogodišnje Kreativne riznice ocjenjuje izazovom, ali i praktičnim poligonom za učenje o proaktivnom djelovanju u kriznim uvjetima.

Na gala Vodikovoj svečanosti, krovnom događanju Kreativne riznice, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc Boris Crnković uručit će nagrade Vodik.

Nagrade će primiti najuspješniji prošlogodišnji izlagač te pobjednici Milenijskog natjecanja. Gala Vodikova svečanost održat će se u petak, 23. listopada 2020. u 19 sati i njome će moderirati izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč. Svečanost će se prenositi uživo kao i scensko uprizorenje poeme Ars Meandrum (tekst – Jasna Horvat, glazba – Luka Gotovac, kostimografija – Bruno Osmanagić, Dravus – Filip Sever, Tihe – Meri Andraković, režija – Robert Raponja). Istoimeni najavni film potpisuju Mario Miloloža (kamera i montaža), Mirjam Milas (režija), Filip Sever (Dravus), Martina Terzić (Tihe), Josipa Mijoč i Ivana Jobst (produkcija), Jasna Horvat (tekst poeme) te je tako film Ars Meandrum dostupan na mrežnim stranicama Kreativne riznice.

Prosinački program Kreativne riznice održat će se 10. prosinca 2020., a organizatori ga posvećuju božićnim blagdanima i tradicijskim vrijednostima prilagođenim digitalnom dobu. Jednodnevni program ponudit će predstavljanje publikacije Luke Gotovca i Jasne Horvat (Ars Eugenium – notni zapisi), predavanje prof. dr. sc. Bože Skoke te spoj kulture i hrane u programu prodekanice Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Milice Lukić  i njezinih suradnika (Novi život glagoljice).

Zainteresirani se pozivaju posjetite mrežne stranice Kreativne riznice te dio programa i uživo u dogovoru s organizatorima i pod strogom primjenom preporučenih mjera Stožera civilne zaštite.

Organizatori Kreativne riznice su Ekonomski fakultetu u Osijeku i Institut Andizet, a partneri su Filozofski fakultet Osijek i Akademija umjetnosti i kulture Osijek.

Pokrovitelji: Ured Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku


Izdvojeno

Reci što misliš!