Događanja / Ostala

15. Veljače

Tenja: Pokladno jahanje

Tenja: Pokladno jahanje

Pokladni jahači, tradicija koja se održala više od 200 godina, od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši. Iako to nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje.

Ovaj običaj se njeguje diljem graničarskog dijela Slavonije u mnogim selima i gradovima, pa smo tako mi u Tenji odlučili prikazat ovaj običaj kao dio kulturne baštine našeg podneblja, i na kulturnoj sceni Grada Osijeka stvoriti jednu manifestaciju kao dodatnu turističku ponudu. Nakon ratnih stradavanja i povratka svojim kućama,mještani Tenje sa velikim zanimanjem prate ovakova događanja i gotovo cijelo mjesto je taj dan uključeno u ovu manifestaciju, koja polako postaje prepoznatljiva u cijeloj Slavoniji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

15. veljače 2020.godine s početkom u 11h KUD ponovno organizira istu manifestaciju na kojoj će sudjelovati oko 50-ak jahača iz svih krajeva Slavonije, a na kraju dana će se održati i pokladna zabava na kojoj će svirati TS „Berde Band“.


Izdvojeno

Reci što misliš!