
Stručne radionice i prethodnih su godina bile privlačne istinskim znalcima i ljubiteljima vina, a u i 2024. WineOS će gostima ponuditi vrhunski program
Deveto izdanje osječkog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, koje će se održati 12. i 13. siječnja 2024. u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, ponovno će ponuditi zanimljive dodatne sadržaje.
Stručne radionice i prethodnih su godina bile privlačne istinskim znalcima i ljubiteljima vina, a u i 2024. WineOS će gostima ponuditi vrhunski program. Voditelj radionica bit će osječki sommelier i poznato lice u lokalnim vinskim krugovima Damir Zrno.
Prvog dana sajma, u petak 12. siječnja 2024., program počinje u 13 sati i 15 minuta masterclassom o francuskoj kulturi sira. Kroz edukaciju i kušanje sireva nazočne će voditi Vladimir Vladić, professeur de service et Accueil. Od 15 sati na rasporedu je prvo vertikalno kušanje. Riječ je o vinima iz okolice Banje Luke, točnije iz vinarije Jungić čiji će vlasnik Željko Jungić prezentirati svoj cabernet sauvignon.
U 16 i 15 na rasporedu je druženje s vinarijom Antunović iz Dalja i njihovim graševinama. Jasna Antunović i Branimir Turk nazočnima će prezentirati svoja višestruko nagrađivana vina, uključujući i Premium graševinu iz 2013. koja se okitila platinom na Decanteru. Od 17 i 30 slijedi radionica u kojoj će se predstaviti jedna od najmlađih baranjskih vinarija – Zlatno brdo. Sommelier Tomo Jakopović kroz njihova će vina dati presjek baranjskog terroira. U 18,45 počinje završna radionica prvog dana. Poznati krčki vinar Toni Katunar na njoj će predstaviti manje poznata vina s Kvarnera.
Subotnji program također kreće u 13 sati i 15 minuta. Prvi je na rasporedu masterclass maslinovih ulja. Sve o tim vrhunskim proizvodima nazočnima će prezentirati Damir Buntić, međunarodni sudac na ocjenjivanjima ulja i eko proizvođač. U 15 sati ponovno je vrijeme za vertikalno kušanje. Ovaj put Mato Violić – Matuško predstavit će vertikalu svojih plavaca s položaja Dingač iz ukupno pet berbi od 2011. do 2018. godine.
”I ove smo se godine potrudili prirediti raznolik program za one koji žele nešto novo naučiti i kušati. Smatram da smo odabirom radionica o maslinovim uljima i francuskim sirevima donijeli dodatnu raznovrsnost u odabiru. Također me veseli što i ove godine ima ljudi koji žele popratiti cijeli program radionica, neki čak i oba dana. To je najbolji znak da smo ponovno složili respektabilnu i privlačnu ponudu”, istaknuo je u najavi voditelj radionica Damir Zrno.
Na redizajniranoj internetskoj stranici WineOS-a zainteresirani mogu pronaći sve potrebne informacije o programu sajma. Novost na stranici je i online booking radionica. Svi koji žele sudjelovati na nekom od spomenutih programa sada mogu doznati više informacija o svakoj pojedinoj radionici te si rezervirati mjesto. Cijene radionica su 25 € i 30 € (ovisno o radionici), dok se dnevne ulaznice za pet radionica u petak ili subotu mogu rezervirati za 100 €.