Događanja / Istaknuta

8. do 14. srpnja

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Predstava ''Živa'', Gin tonic party, OLJK...

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Predstava ''Živa'', Gin tonic party, OLJK...
PIXSELL/PR/OLJK

Ovoga tjedna uživajte u manjem broju ljetnih manifestacija diljem Slavonije i Baranje

U tjednu pred nama nema mnogo manifestacija, no ove koje postoje organiziraju se ne samo u Osijeku, nego i u različitim mjestima Slavonije i Baranje.

Tako se u utorak od 19,30 sati u Centru za kulturu Sigmund Romberg u Belišću premijerno igra predstava pod nazivom ''Živa''. Navedeno djelo istražuje društvena ograničenja i borbu za ženska prava, a organizirano je uz podršku Studentskog centra u Osijeku i Udruge Nansen Dijalog Centar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstava prati tri generacije žena – baku, majku i kćer – čiji su životi oblikovani različitim vremenima i političkim režimima. Budući da je međunarodnog karaktera, njezin tim čine mladi ljudi iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. U konačnici, nastala je zbog prepoznavanja zajedničke poteškoće na Balkanu, a to je problem partnerskog i obiteljskog zlostavljanja i femicida na koji se osvrćemo kroz tri paralelne priče.

9. srpnja U Belišću će se održati premijera predstave ''Živa'' koja istražuje borbu za ženska prava

Nadalje, pozivaju se mladi od 12 do 16 godina na priključivanje radionici na kojoj će se istražiti koncept nenasilne komunikacije i predstaviti načini njegove primjene u svakodnevnom životu. Radionica će se održati u Muzeju Slavonije u sklopu izložbe "Je li moja demokracija tvoja demokracija?'' u dva termina, točnije u utorak i srijedu.

Kroz razne aktivnosti, uključujući razlikovanje JA i TI poruka, vježbat će se izražavanje zapažanja, osjećaja, potreba i želja. Uz to, usmjeravat će se prema aktivnom slušanju kako bismo bolje razumjeli druge i njihove potrebe. Konačni je cilj radionice unaprijediti našu komunikaciju, smanjiti sukobe i izgraditi harmoničnije odnose.

9. i 10. srpnja Radionica za mlade u Muzeju Slavonije: ''Nenasilna komunikacija''

Kao dobitna kombinacija za sve ljubitelje fine kapljice ispostavilo se prošlogodišnje ispijanje gin tonica pod zvijezdama u prekrasnom ambijentu Restorana Zlatni lug. Datum u ovoj godini, točnije petak rezervirajte za tamošnji izlazak s omiljenim vam društvom s kojime ćete se rado prisjetiti nekih davnih poljubaca uz pjesmu ''Što se dobro mala ljubila'' ili ćete pak biti ponosni i odmah se sjetiti oca kada čujete stihove: ''I kad prođe sve, bit ću opet svoj, bit ću kao stari moj'' Letećeg odreda.

Uz dobru pjesmu, vežu se i dobro piće te dobra hrana. U ponudi će se tako pronaći Castrum gin i Planinkovac po promotivnim cijenama, a za posebnu ponudu hrane pobrinut će se Zlatni lug.

leteći odred
12. srpnja Zlatni lug: Gin tonik party uz Leteći odred

Istoga se dana u Osijeku, točnije u Vinariji Vinita s početkom u 17,30 sati održava radionica Moss & Wine koja spaja biljke, vino i kreativnost. Naime, u njezinim ćete okvirima imati priliku izraditi vlastiti samoodrživi biljni terarij uz neograničenu konzumaciju vina lokalnih vinara.

Organizatori će vas voditi kroz svaki korak, pružajući vam sve potrebne materijale i savjete potrebne za izradu vlastitog minijaturnog ekosustava. Osim toga, bilo da ste znalac ili samo uživate u dobroj čaši, neograničena ponuda vina zasigurno će sudjelovanje na navedenoj radionici učiniti nezaboravnim iskustvom.

12. srpnja Biljke, vino i kreativnost: Uživajte na radionici Moss & Wine u Osijeku

U gradu na Dravi nastavlja se i 24. Osječko ljeto kulture, najveće kulturno događanje kako u Osijeku, tako u cijeloj istočnoj Hrvatskoj koje svojim građanima nudi kvalitetne programe tijekom cijeloga ljeta s ciljem oživljavanja života grada i njegovih sadržaja.

Ovoga su tjedna u tom kontekstu na programu čak tri predstave – ''Škrtac'' u ponedjeljak u 21 sat u dvorištu Stare pekare, ''Naufragio Universal'' u utorak u 21 sat na platou ispred Kulturnog centra te ''Postolar i vrag'' u četvrtak i petak u 19 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Također, upriličit će se i koncert Khama Mesliena u srijedu u 21 sat na Donjogradskoj obali, projekcija filma ''Šume, šume'' u petak u 21 sat u Muzeju Slavonije te projekcija filmova s Gastro film festivala u subotu u 21 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra.

oljk osječko ljeto kulture
od 28. lipnja do 31. kolovoza Osječko ljeto kulture 2024. [PROGRAM]

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na [email protected].


Izdvojeno

Reci što misliš!