Događanja / Istaknuta

18. svibnja

Stefanovski i V3 Trio u sklopu proljetne turneje i u Slavonskom Brodu

Stefanovski i V3 Trio u sklopu proljetne turneje i u Slavonskom Brodu
Sanjin Strukic/PIXSELL

Umjetnik svjetskog glasa kreće na još jednu turneju

Jedan od najvećih gitarističkih virtuoza na ovim prostorima, Vlatko Stefanovski sa svojim V3 triom kreće na proljetnu turneju u sklopu koje će posjetiti i nekoliko hrvatskih gradova. Obožavatelji će moći uživati u njegovoj nevjerojatnoj gitarskoj tehnici kojom vješto kombinira ethno jazz, instrumentalni rock, jazz fusion i blues 17. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture, 18. svibnja u KDD-u Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu, te 19. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci.
 
Njegova maestralnost seže u melodije koje malo tko može odsvirati upravo radi njegovih kombinacija etno jazza, rock-a, jazz fusion-a i blues glazbe. Stefanovski ima dugogodišnju uspješnu karijeru. Kao član grupe "Leb i sol" snimio je 13 albuma. S fuzijom tradicionalne makedonske glazbe i rocka, ušli su u povijest kao jedan od najpoznatijih bandova bivše Jugoslavije, a pjesme poput Devetke, Jovano Jovanke, 'Aber Dojde Donke' ušle su u takozvane evergreene makedonske glazbe i zadužili zauvijek makedonsku kulturu.

Ni samostalna karijera Vlatka Stefanovskog nije ništa manje impozantna. Kao samostalni glazbenik izdao više od 4 albuma te nastavlja nizati uspjehe do dana današnjeg. Već je njegov  prvi samostalni uradak "Kauboji i Indijanci" (1994.) pokazao raznolike interese kojima je težio, od dubokih korijena narodne glazbe do ambijentalnih ugođaja i klasičnog bluesa. 

Suradnja s Miroslavom Tadićem kojoj se posljednjih godina posvetio baca  novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe. No ni tu se nije zaustavio. Nedavno je u rasprodanim Lisinskim predstavio do nesvakidašnji fusion nastupajući s folklornim ansamblom Tanec.

Stefanovski je dobitnik državne nagrade Makedonije za životno djelo u kulturi i umjetnosti '11. oktobar', a dobitnik je i počasnog doktorata za umjetnost koje mu je dodijelilo glasovito Sveučilište Sv. Kirila i Metodija iz Skopja.

Vlatko Stefanovski se može pohvaliti svjetskim uspjesima koje je postigao pišući glazbu za film, kazalište i balet. Glazbu za ruski film "Put na Sunce" redateljice Yesim osvojio je dvije nagrade na Berlinskom filmskom festivalu 1999. Ulaznice za Zagreb i Slavonski brod dostupne su u sustavu eventim.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!