Događanja / Istaknuta

8. ožujka

Noćni marš u Osijeku: Žene marširaju za pravo na pobačaj, za društvenu jednakost...

Noćni marš u Osijeku: Žene marširaju za pravo na pobačaj, za društvenu jednakost...

"Marširajmo za pravedan sustav u kojem pravo na pobačaj mora biti univerzalna zdravstvena usluga dostupna svim ženama, a ne kolo sreće koje vrtimo od bolnice do bolnice, od liječnika do liječnice"

"Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici" – parola je kojom se ove godine poziva na osmomartovski Noćni marš u Osijeku u organizaciji neformalna inicijativa Noćni marš Osijek, a uz podršku Faktive iz Zagreba.

U nastavku prenosimo kompletnu objavu organizatora, koo i program, satnicu i rutu marša:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Početkom prošlog stoljeća Osijek je bio najrazvijenije industrijsko središte u Hrvatskoj s razvijenom prehrambenom, drvnom, metaloprerađivačkom i tekstilnom industrijom. U tvornicama su ravnopravno uz radnike, radile i radnice i bile aktivne u radničkim pokretima, a Osijek je 20tih godina prošloga stoljeća imao i svoju Rosu Luxemburg – Adelu Pavošević – borkinju za radnička prava, heroinu radničkog pokreta. Ona i one kreirale su ekonomski, gospodarski, društveni i svaki drugi put za buduće naraštaje.
Njima u čast, a i svima onima koje se i desetljećima kasnije na različite načine bore za radničku solidarnost, bolji zdravstveni sustav, pravo na izbor, ljubav i sigurnost, marširamo prema feminističkom štrajku, štrajku koji će se s radnih mjesta preliti na ulice, štrajku kojim možemo prkositi moćnima i zaštititi slabije. Jer, kad bi žene prekrižile ruke, puno svijetu zadale bi muke*.

Marširajmo za pravedan sustav u kojem pravo na pobačaj mora biti univerzalna zdravstvena usluga dostupna svim ženama, a ne kolo sreće koje vrtimo od bolnice do bolnice, od liječnika do liječnice.

Marširajmo za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu, koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima.

Marširajmo za društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi – ni u Saboru ni na ulici ni online.

Zato izađimo na ulice: danas marširajući, sutra štrajkajući!

Živio feminizam! Živio 8. mart!

Ruta:
19:00 Okupljanje na Trgu Ante Starčevića – Kapucinska ulica – Ulica Europske avenije – Park Kralja Držislava (kod Školjke)

Program*:
19.45 -20.15
1. Uvodni govor organizatorica
2. Katarina Bošnjak, novinarka časopisa Nada
3. Natalija Havelka, direktorica Centra za mir nenasilje i ljudska prava
4. Vokalni ansambl Brevis
5. Valentina Stantić Koić, pjesnikinja: Na krajičku jezika
6. Završni govor organizatorica
7. Neformalno druženje kod Školjke
*Satnica je podložna promjenama ovisno o dolasku sudionika/ica Marša kod Školjke"


Izdvojeno

Reci što misliš!