Događanja / Istaknuta

Osamnaesta po redu

Večeras se tradicionalno održava Noć muzeja, pogledajte program svih osječkih kulturnih institucija

Večeras se tradicionalno održava Noć muzeja, pogledajte program svih osječkih kulturnih institucija
Noć muzeja

Na području Osijeka manifestaciju će brojnim radionicama, izložbama i ostalim sadržajima obilježiti tri institucije, a to su Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije i Arheološki muzej, te umjetnička udruga REART

Osamnaesta po redu Noć muzeja održat će se danas, 27. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći u mnogim hrvatskim muzejima i galerijama. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju još od 2005. godine organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a u koju se svake godine tako uključuje sve više navedenih nacionalnih kulturnih ustanova.

Na području Osijeka spomenutu će manifestaciju brojnim radionicama, izložbama i ostalim sadržajima obilježiti tri institucije, a to su Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije i Arheološki muzej, te umjetnička udruga REART.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz trenutnu izložbu 28. slavonskog biennala „Nove paradigme sreće od osječke dade do suvremenog kaosa", koja je ujedno otvorena i u Galeriji Knifer, Kulturnom centru i Galeriji Waldinger, posjetitelji će u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti imati priliku pogledati izložbu učeničkih radova „Slavonski biennale - Gen Z", koja predstavlja prvi takav likovni i prezentacijski program u Osijeku.

U istom će se prostoru održati i radionica reciklirane poezije i izrade fanzina, koja se tematski naslanja na trenutnu izložbu MLU-a, a cilj joj je interaktivno upoznati polaznike s pojmom dadaizma u književnosti, odnosno s poezijom koja se neizravno počinje primjenjivati i kroz fanzin kao jedan od brojnih odjeka tog avangardnog pokreta.

Među ostalim će se kulturnim sadržajima MLU-a istaknuti performans Maje Bojanić, radionica crtanja 3D olovkom te koncert osječkih jazz glazbenika.

Muzej Slavonije za ovogodišnju Noć muzeja pripremio je otvorenje izložbe „Moleraj - tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima", pri čemu će te tehnike oslikavanja biti predstavljene građom koja se čuva u Etnografskom odjelu Muzeja Slavonije.

Također, u istom će se muzeju otvoriti i izložba „Laku noć kuno, dobro jutro euro" koja će posjetitelje provesti kroz dio iznimno bogate i zanimljive povijesti nastanka hrvatskog novca.

U konačnici, od 18 do 23 sata bit će otvorena muzejska suvenirnica, u okviru koje će posjetitelji, osim suvenira, moći kupiti i određene publikacije poput zbirki, izložbi, izdanja Osječkog zbornika i ostalih po pristupačnim cijenama.

U osječkom Arheološkom muzeju građani će, uz stalne izložbene postave „Prapovijest“ te „Seoba naroda i srednji vijek“, moći razgledati i gostujuću izložbu zagrebačkog Arheološkog muzeja „Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti", dok će se pak najmlađi posjetitelji imati priliku zabaviti u Fun Room-u u prostoru izložbe na radionici za djecu.

U spomenutom stalnom postavu „Prapovijest“ moći će se pogledati i izložba ilustracija iz muzejske knjige za djecu „Muzejska tajna“ koju su izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Za ugodnu i opuštenu atmosferu već tradicionalno je zadužen In da Sofa lounge, uz Dj Benyja.

U konačnici, Noć muzeja svojim će programom obilježiti i umjetnička udruga REART, u prostoru galerije na adresi Kamila Firingera 3 u Tvrđi. Jednodnevni umjetnički projekt pod nazivom „Noćna izložba“ organizira se sada već četvrtu godinu u suradnji s udrugom Slama, a cilj mu je prikazati djelovanje suvremenih akademskih i neakademskih umjetnika i njihova rada u različitim umjetničkim smjerovima i tehnikama, od slikarstva, preko grafike i crteža, do kiparstva te ostalih kreativnih izričaja.

Što se u umjetnosti događa danas, s kojim se tehnikama i temama umjetnici najčešće susreću i koji ih motivi inspiriraju za stvaranje, sve to zainteresirani građani mogu saznati posjetom navedene izložbe.

Osim promocije lokalnih umjetnika i poticanja njihovog stvaralaštva, svrha je izložbe i povezivanje i upoznavanje građana s raznolikim konceptima umjetničkog stvaralaštva. Izložba je prodajnog karaktera, što znači kako kupnjom svakog izloženog primjerka građani podupiru umjetnika u daljnjem stvaranju, te postaju ponosni vlasnici jedne od izloženih umjetnina.

Osim u petak, izložbu će biti moguće pogledati i u subotu na manifestaciji „Slamanje“, uz bend Čuvarkuća i iznenađenje.


Izdvojeno

Reci što misliš!