Događanja / Istaknuta

8. do 17. rujna

Predstavljena tema ovogodišnjih 58. Vinkovačkih jeseni „Dva sjaja dukata“

Predstavljena tema ovogodišnjih 58. Vinkovačkih jeseni „Dva sjaja dukata“

Vinkovčani će u rujnu po 58. put dočekati svoje goste i prijatelje raširenih ruku, s neskrivenom radošću i gostoprimstvom, u duhu najveselije i najveće hrvatske manifestacije

Vinkovci će od 8. do 17. rujna ponovno biti kulturno i tradicijsko središte Hrvatske, glavno odredište čuvara naše nacionalne baštine i svih onih kojima je Slavonija na srcu.

„Dva sjaja dukata“ - neizostavni mozaik, intrigantnosti negdašnjeg života u čudesnoj ljepoti zlatnika iznimne vrijednosti. Oduvijek simbol ljepote, nakit svake žene i ures na kapi muškarca, svojom ljepotom dukati utjecali su na mnoge slavonske sudbine, ali ne samo ljepotom, nego i varljivim zanosom sjaja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priča je to kojom će se svijetu predstaviti 58. Vinkovačke jeseni, a ujedno tema scenarija svečanog otvorenja koju i ovoga puta potpisuje Marko Sabljaković.

„Dukati su budili emocije u prigodama darivanja, njihova uloga nakita bivala je precizno naglašena u posebnim životnim i običajnim prilikama, vrlo pažljivo su čuvani i skrivani, ali i otuđivani. Njihov sjaj pratio je zvuk tambure i igra kola. Ukrašavali su glave djevojaka, nosili se u nekoliko nizova oko vrata, u obliku naušnica ili prstenja, simbolično su ukrašavali muške kape, a poseban je bio način njihova uvezivanja i nošenja. Mnoštvo je životnih priča u kojima su dukati igrali značajnu ulogu“, riječi su ovo kojima je autor scenarija na današnjem prvom ovogodišnjem Organizacijskom odboru ovogodišnjih Jeseni predstavio ideju da kroz svečanost otvorenja, koju će vidjeti cijela Hrvatska, ispriča priču o vječnom slavonskom dukatu.

Vinkovčani će u rujnu po 58. put dočekati svoje goste i prijatelje raširenih ruku, s neskrivenom radošću i gostoprimstvom, u duhu najveselije i najveće hrvatske manifestacije, na što je posebno ponosan predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni, gradonačelnik Ivan Bosančić koji je ovogodišnju vinkovačku jesensku manifestaciju najavio.

„Vinkovačke jeseni simbol grada Vinkovaca, manifestacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, čije priredbe odišu bogatom tradicijom hrvatskoga naroda koju čuvamo i prenosimo s koljena na koljeno“. Dio naše tradicije koju i danas ljubomorno čuvamo, naglasio je,  upravo je dukat - „prekrasan zlatnik pokraj kojeg su prolazile sve valute, a koji i danas živi među slavonskim ljudima i još uvijek predstavlja sjaj naše Šokadije“, rekao je.

Uz temu, na današnjem Organizacijskom odboru potvrđeni su i datumi održavanja priredbi. Zaključeno je tako kako će županijska smotra folklora u kojoj će sudjelovati više od 50 KUD-ova, trajati od 8. do 13. rujna. Dječje skupine ulicama Vinkovaca proći će u nedjelju, 10. rujna, manifestacija će svečano biti otvorena u petak, 15. rujna, a svečani mimohod i revija konjskih zaprega i jahača na programu su u nedjelju, 17. rujna.


Izdvojeno

Reci što misliš!