Događanja / Istaknuta

6. siječnja

Žive jaslice ponovno u Aljmašu i danas, na blagdan Sveta tri kralja

Žive jaslice ponovno u Aljmašu i danas, na blagdan Sveta tri kralja
PR

Župnik Ćurić ima u planu osmisliti i provoditi nove sadržaje koji bi privukli kako hodočasnike i vjernike, tako i sve zainteresirane posjetitelje

Žive jaslice uspješno su se vratile u Aljmaš. Prvo uprizorenje prikazano je na Badnjak prošle godine, a cijeli igrokaz bit će ponovljen i na blagdan Bogojavljenja – Sveta tri kralja, 6. siječnja u 17 sati, ispred crkve u Aljmašu.

Aljmaško Svetište Gospe od Utočišta jedno je od četiri najpoznatija marijanska svetišta u Hrvatskoj, uz Mariju Bistricu, Trsat i Sinj. Svetište u Aljmašu prima veliki broj hodočasnika, godišnja brojka zna premašiti i 100.000 posjeta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od rujna prošle godine Župa Pohođenja BDM i Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu dobili su novog župnika i upravitelja, Osječanina Tomislava Ćurića, koji je u Aljmaš došao nakon 16 godina provedenih u Slavonskom Brodu.

Župnik Ćurić ima u planu osmisliti i provoditi nove sadržaje koji bi privukli kako hodočasnike i vjernike, tako i sve zainteresirane posjetitelje. Iz tog je razloga, na samom početku svoga služenja u Aljmašu, odlučio revitalizirati i ponovno pokrenuti Žive jaslice.

Aljmaš je od 2007. do 2010. godine, bio jedno od prvih mjesta u istočnoj Hrvatskoj koje je, u suradnji s Agencijom lokalne demokracije iz Osijeka, organiziralo Žive jaslice. Žive jaslice su tada održane prema talijanskom modelu, a 2008. godine tri kralja su glumili gosti iz Italije, nakon čega su se Aljmašani pridružili talijanskim Živim jaslicama.

Nakon 2010. godine dogodio se zastoj u organizaciji Živih jaslica, no ove su godine vraćene na staru lokaciju ispred crkve, ponovno uz veliku podršku Općine Erdut.

Organizacijom manifestacija i događanja želi se dati podrška i lokalnim OPG-ima koji na taj način dobivaju mogućnost i prostor za predstavljanje i prodaju svojih proizvoda. Tako će i na Živim jaslicama biti moguće kupiti lokalne proizvode, a posjetitelji će moći  uživati i u lokalnim gastronomskim delicijama.

U samom igrokazu Živih jaslica, uz naraciju župnika Tomislava Ćurića, uloge svete obitelji, pastira, anđela i tri kralja preuzeli su mještani Aljmaša. Ukupno više od 30 Aljmašana sudjeluje u organizaciji manifestacije kroz pripremu kućica, izradu kostima, sudjelovanje na prigodnom sajmu i uprizorenje Živih jaslica.


Izdvojeno

Reci što misliš!