Događanja / Istaknuta

od 5. do 13. studenog

Nezaobilazni gurmanski užitak u Osijeku: Tjedan crne slavonske svinje

Nezaobilazni gurmanski užitak u Osijeku: Tjedan crne slavonske svinje
Sin ravnice/TZ Osijek

Crna slavonska svinja ili „fajferica“ hrvatska je autohtona pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka

Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma u studenom postaje i najprivlačnija kontinentalna destinacija gurmanskog užitka!

Od subote 05. studenog do nedjelje 13. studenog 2022. u Osijeku se održava nezaobilazan događaj za sve ljubitelje autohtonih i kvalitetnih jela - Tjedan crne slavonske svinje. Prepoznatljiva imena gastronomske scene slavonske metropole svojim će posjetiteljima tijekom Tjedna ponuditi jedinstvene "black menije" po promotivnim cijenama  s posebno kreiranim jelima od crne slavonske svinje sljubljene s okusima vrhunskih vina vinara s osječkom adresom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Spretne ruke chefova i kuhara ponudit će posjetiteljima užitak u ovoj kvalitetnoj, tradicionalnoj i, što je najvažnije, ukusnoj namirnici u restoranima: Crna svinja, Čingi Lingi čarda, Lumiere, Projekt 9, Zimska Luka  i Waldinger.

Tjedan crne slavonske svinje održava se kao dio projekta naziva Osijek Gourmet koji za cilj ima promociju vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice kroz aktivnosti edukacije i valorizacije postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda.

Osim biranih i kreativnih jela u šest renomiranih restorana, Tjedan crne slavonske svinje će utorak 08. studenog obuhvatiti i stručno-znanstveni Okrugli stol „Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma“ za stručnu javnost,  te Masterclass  za ugostiteljske djelatnike pod vodstvom Željka Bremeca, voditelja prve Kuharske Akademije u RH, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog sudca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija te Nikole Popovića, aktivnog sudionika vinske scene BiH i organizatora velikog broja vinskih događanja s temom sljubljivanja hrane i vina.

Crna slavonska svinja ili „fajferica“ hrvatska je autohtona pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka, a danas je pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj. Od kako je započeo njezin uzgoj, crna slavonska svinja odlikovala se boljom kvalitetom spram drugih pasmina, što se očitovalo i u njezinoj plodnosti te mesnatosti. Ne čudi stoga da je na svjetskoj izložbi u Beču 1873. ova „svinja dobrih osobina“ za svoju kvalitetu osvojila zlatnu medalju. Prvenstveno se drži na pašnjacima i u šumama te je namijenjena uzgoju na otvorenim površinama gdje ju od sunca štiti upravo njezina crna boja. Meso ove svinje kvalitetno je i jedinstveno, a na tanjurima restorana uključenih u Tjedan crne slavonske svinje naći će se u posebno kreiranim jelima koje će posjetitelji moći sljubiti s vinima osječkih vinara – vinara s osječkom adresom.


Izdvojeno

Reci što misliš!