Događanja / Istaknuta

24. lipnja

ISKRA waldorfska inicijativa organizira Festival obiteljskih igara!

ISKRA waldorfska inicijativa organizira Festival obiteljskih igara!
Dubravka Petric/PIXSELL

24. lipnja u hrvatskoj tradicijskoj kulturi poznat je kao „Ivanj dan“, koji je ujedno i označavao početak ljetnog solsticija i početak žetve

ISKRA waldorfska inicijativa u petak 24. lipnja 2022. u suradnji s Waldorfskom školom u Osijeku i „Iskricom“ (obrt za čuvanje djece po principima waldorfske pedagogije) u Perivoju kralja Tomislava (Drvengrad) od 17.30 do 19.00  organizira Festival obiteljskih igara.

Ova već tradicionalna manifestacija namijenjena djeci i roditeljima oživjet će neke od običaja vezanih uz Ivanje:

  • folklorne aktivnosti
  • pletenje vijenaca
  • priča
  • paljenje Ivanjskog krijesa

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

24. lipnja u hrvatskoj tradicijskoj kulturi poznat je kao „Ivanj dan“, koji je ujedno i označavao početak ljetnog solsticija i početak žetve.

Glavno obilježje Ivanja jest paljenje ivanjskih krijesova. Prema usmenoj predaji paljenjem vatre se želi osigurati dovoljno sunca za ljude, životinje i biljke. 

Potpaljivanje vatre je bila obaveza muškarca po imenu Ivan koji je na taj način dao znak ostalim stanovnicima da se okupe oko krijesa.

Dolazili su svi stanovnici zaselka, od najstarijih do najmlađih. Mladići i djevojke potajno su se zagledali koristeći jednu od rijetkih prigoda u kojima su mogli biti zajedno, a mlađi dečki koji još nisu bili zaokupljeni mislima o ljubavi, preskakivali su oganj.

Na taj su način dokazivali tko je od njih najhrabriji.

Kada bi se plamen već malo stišao, djeca su iznad ognja pekla jabuke zabodene na dugački štap.


Izdvojeno

Reci što misliš!