Događanja / Istaknuta

26. i 27. svibnja

GO u Osijeku - stižu najbolje hrvatske graševine

GO u Osijeku - stižu najbolje hrvatske graševine

Najbolje graševine Hrvatske kušajte u Osijeku 27. svibnja

Krenite u Osijek na GO i otkrijte sve nijanse hrvatske vinske perjanice na međunarodnoj konferenciji “GO – Graševina Osijek”  koja se održava 26. i 27. svibnja u najvećem gradu Slavonije i Baranje.  

Jeste li znali da graševina čini gotovo 45 % ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40 % ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj? Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi se na oko 25 % vinogradarskih površina u Hrvatskoj. Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i Podunavlja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tijekom konferencije razgovarat će se o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo. Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, s nama su najvažniji sugovornici na temu ove cijenjene vinske sorte – Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, prof.  dr.  sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi. Nakon središnjeg programa konferencije, 27. svibnja u večernjim satima družimo se u Perivoju kralja Tomislava na Večeri vina i umjetnosti", kažu organizatori.

Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko - baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio projekta “Wine Tour Across Borders” sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska.

Sudjelovanje na središnjem danu konferencije je besplatno, a prijava je obvezna. Kako je broj mjesta ograničen prijavite se čim prije (ime i prezime i organizacija) na [email protected].

26.5. ČETVRTAK

17.00h Graševina dobrodošlice, Hotel Osijek
18.00h Degustacije: Pjenušava Slavonija i Podunavlje-Marija Vukelić, Vinske priče by Željko Garmaz (uz pozivnicu)

27.5. PETAK

HOTEL OSIJEK
9.30      Registracija sudionika
Moderator: Mirta Milas
10.00    Otvorenje
10.30    PANEL I.: Graševina jučer, danas, sutra
Saša Špiranec, Edi Maletić, Vlado Krauthaker, Ivana Nemet, Marijan Knežević
11.30 – 12.30    VINSKA UDRUŽIVANJA
Đuro Horvat – Vina Mosaica, analiza potrošača 2021.
Zoltán Győrffy – regionalna i nacionalna iskustva Mađarske
Tomislav Panenić – Graševina Croatica
12.30 -13.15 Brunch & Wine
13.15    CroViZone - Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i  perspektiva, Maja Telišman Prtenjak, Marko Karoglan, Domagoj Karačić, Ivan Prša
13.45 – 14.30   VINSKI MARKETING I VINSKI TURIZAM
Ana Petak – Neka etiketa priča…
Ivana Jurić - Događanja kao motiv dolaska, turizam i terroir
Mario Meštrović - Brendiranje tipova graševina s kuhinjom Slavonije i Baranje
14.30 PANEL II.: Quo Vadis vinska Hrvatska
Đuro Horvat, Dragan Kovačević, Darja Sokolić, MP predstavnik, Josip Pavić
15.30    Zaključci konferencije
SVIJET GRAŠEVINE: degustacija graševina za vrijeme trajanja programa u posebnom prostora.

VEČER VINA I UMJETNOSTI, vinski festival
18.00 – 00.00
Perivoj kralja Tomislava, Osijek

28.5. SUBOTA
9.30 – 15.00
• Vinska Baranja, obilazak
• Erdutski vinski poluotok, obilazak


Izdvojeno

Reci što misliš!