Događanja / Istaknuta

turizam budućnosti

U Osijeku kongres održivog razvoja zdravstvenog turizma

U Osijeku kongres održivog razvoja zdravstvenog turizma
Luka Tambača/PR

Hrvatska ima bogatu tradiciju zdravstvenog turizma u Europi

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku 13. i 14. listopada održat će se 2. Kongres održivog razvoja zdravstvenog turizma, u organizaciji LUX Promocije i Glasa Slavonije pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Ministarstva zdravstva, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i drugih.

Kongres je mogućnost za otvaranje Istočne Hrvatske novom gospodarskom rastu putem pružanja zdravstvenih usluga u turizmu. Cilj je organizatora i svih koji sudjeluju u realizaciji Kongresa edukacija i informiranje putem stručnih predavanja, poticanje argumentirane rasprave kako bi se istaknuli potencijali zdravstvenog turizma gdje Slavonija, Baranja i Srijem imaju jednaku mogućnost razvoja kao i ostatak Hrvatske te povezivanje i rasta svih dionika u budućnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska ima bogatu tradiciju zdravstvenog turizma u Europi zbog obilja svojih prirodnih ljekovitih činitelja, koji su ogroman kapital i potencijal za daljnji razvitak turizma općenito.

U Hrvatskoj su već u antičko doba djelovale Aquae Balissae (Daruvarske toplice), Aquae Vivae (Krapinske Toplice) i Aquae Iasae (Varaždinske Toplice). U rimsko doba također su se koristili mnogi izvori naših termomineralnih voda i peloida. U njima su sagrađena kupališta za odmor, liječenje i oporavak rimskih vojnika, bogataša i običnih ljudi.

U prošlosti, kao i danas, česta su putovanja u lječilišta ili destinacije čija je primarna svrha održavanje zdravlja. Hrvatsku stoga valja promatrati i kao destinaciju zdravlja ukazuje Sunčana Matič, iz LUX Promocije, organizator Kongresa.

Na kongresu će govoriti eminentni stručnjaci s područja zdravstva poput mr. sc. Hrvoja Peze, predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine, koji će na panelu uvodničara i moderatora doc. dr. sc. Ivana Kelića, prodekana za nastavu Ekonomskog fakulteta u Osijeku govoriti o upravljanju rizicima i mogućnostima u zdravstvenom turizmu, odnosno što je potrebno da Hrvatska postane destinacija zdravlja.

Programski je objedinjena cijela Hrvatska jer Kongres se organizira na nacionalnoj razini, uz značajnije poslovne subjekte i institucije iz sektora zdravstvenog turizma, što jedino čini održivim razvoj teme i konkurentnost na domaćoj i međunarodnoj razini.

Pozitivan primjer, turnover projekta u javnom zdravstvu Republike Hrvatske, prezentirat će doc. dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Rovinj. Izv.prof.prim.dr.sc. Vesna Šendula-Jengić, ravnateljica Psihijatrijska bolnica Rab održat će predavanje na temu emocionalnog zdravlja i zdravstvenog turizma. Poveznicu zdravstvenog turizma i kvalitetne prehrane - benefita za ljudsko zdravlje prezentirat će prof.emer.dr.sc.dr.h.c. Gordana Kralik, izv.prof.dr.sc. Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Sveučilište Osijek. Dr.sc. Željko Rotim, predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu govorit će o aktualnoj temi, trendovima estetske medicine u Hrvatskoj i svijetu.

Organizatori posebno vrijednim za zdravstvo Hrvatske nalaze panel što će se održati 14.10. pod nazivom: Organizacijska kultura i ljudski resursi za vrijeme pandemije - nove strategije upravljanja, uvodničar i moderator je dr.sc. Miroslav Sikora. Panelisti: doc.dr.sc. Marinko Rade, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Rovinj, doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC Osijek, doc.dr.sc. Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje i Ratko Vuković, univ.spec.oec, ravnatelj Daruvarskih toplica - Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju otvaraju godinama zanemarivano pitanje stajališta o društvenom učinku organizacije poduzeća i standardiziranja tehnike rada zaposlenika, utjecaja stresa zbog radnog mjesta na mentalno zdravlje, posebno vidljivih pod pandemijom. Kako bi se ponudile optimalne tehnike, npr. podizanja znanja i vještina zaposlenika u zdravstvenom sustavu, stvaranja kulture povjerenja na radnom mjestu koja podiže i razinu odgovornosti, neposredne supervizije rada s ciljem preveniranja bolovanja u budućnosti i postizanja kvalitetnijih poslovnih rezultata, provodi se anketa među zdravstvenim djelatnicima u Slavoniji kako bi panelisti imali relevantnu statistiku za raspravu. Ciljevi panela su ponuditi strategije poslovnog razvoja od inicijalnog do finalnog stanja s fokusom na rezultate te osobni rast i napredak pojedinca i kolektiva.

Događanje je namijenjeno institucijama i tvrtkama svih veličina iz sektora zdravstva i turizma, lokalnoj samoupravi, samostalnim poduzetnicima, predsjednicima uprava i članovima nadzornih odbora, ravnateljima, direktorima, menadžerima, studentima i svima zainteresiranima za razvoj teme i stvaranje novih poslovnih kontakata.

Generalni pokrovitelj Kongresa je Grad Osijek, pokrovitelji Osječko-baranjska županija, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ACAP, uz partnerstvo Turističke zajednice grada Osijeka te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Sukladno preporukama Stožera za civilnu zaštitu RH, s obzirom na epidemiološku situaciju ograničen je i broj sudionika. Sudjelovanje na Kongresu moguće je isključivo uz predočenje EU COVID potvrde o cijepljenju.


Izdvojeno

Reci što misliš!