Događanja / Istaknuta

11. rujna

22. Dan Mađara u Osijeku [PROGRAM]

22. Dan Mađara u Osijeku [PROGRAM]
Davor Javorovic/PIXSELL

Proslavi Dana Mađara pridružit će se i gosti iz Mađarske i Vojvodine, tako će zvijezda večeri biti gostujuća plesna skupina iz Budimpešte imena Vadrózsa

U subotu 11.9. na glavnom osječkom trgu tradicionalno će se održati
22. Dan Mađara u Osijeku. Ovo je ujedno i najveća godišnja manifestacija Mađarskog kulturnog društva Népkör iz Retfale. Uz bogat kulturni program i šarolike štandove, posjetitelji će imati prilike upoznati čari mađarske kulture i tradicije.

Cjelokupni program i satnica izgledat će ovako:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

15:00 Otvorenje štandova
16:00 Nastup dječjih plesnih ansambala
16:30 Šarena povorka ulicama Osijeka
17:00 Svečano otvorenje Dana Mađara i nastupi folklornih skupina

Proslavi Dana Mađara pridružit će se i gosti iz Mađarske i Vojvodine, tako će zvijezda večeri biti gostujuća plesna skupina iz Budimpešte imena Vadrózsa. Manifestacija će se, prema običaju, završiti velikim zajedničkim čardašem na trgu u kojemu sudjeluju i izvođači i gledatelji.

Kako bismo približili i upotpunili doživljaj mađarske tradicije i gastronomije, na preko 20 različitih štandova nudit će se domaći proizvodi malih proizvođača i udruga iz okolnih mađarskih mjesta. Uz razne rukotvorine i umjetnine, u ponudi će biti i nezbježni mađarski gastronomski specijaliteti, ali i vina lokalnih vinara.

Sve vas srdačno očekujemo na ovom posebnom programu!

Glavni pokrovitelji događaja: Savjet za nacionalne manjine RH, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Generalni konzulat Mađarske u Osijeku, Samouprava XIII. okruga Budimpešte, Samouprava grada Pečuha, HNK Osijek

-----

Jeste li znali? ...

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz Retfale jedno je od najstarijih kulturnih društava Mađara u Republici Hrvatskoj, osnovano davne 1946. godine. U slobodnom prijevodu, ime bi moglo značiti „Mađarski narodni krug” koji predstavlja okupljalište svih Mađara, njihovih prijatelja i simpatizera, čiji je zajednički zadatak očuvanje identiteta, kulture i običaja. Aktualni predsjednik Népköra je Daniel Magdika.

1986. godine pod okriljem Népköra osnovan je Mješoviti zbor. Njime od samog početka upravlja dirigentica mr. sc. Mária Veres Kimpf koja je 2011. godine, zbog svoga doprinosa kulturnome životu Mađara u Hrvatskoj, primila priznanje mađarske vlade i odličje Viteza mađarske kulture. Mješoviti zbor Népköra u svojoj dugoj povijesti diči se brojnim nastupima kod kuće, ali i u inozemstvu, a kao najveće priznanje za svoj rad ističu zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju zborova u Šiklošu 2007. godine.

Osim zbora, u Népköru danas aktivno djeluju različite sekcije, poput sekcije za rukotvorine, dječje sekcije i folklorne sekcije. Folklorna sekcija Népköra osnovana je 2019. godine, a svoj prvi javni nastup održali su upravo na 21. Danu Mađara. S ogromnim se oduševljenjem okupljaju nekoliko puta tjedno kako bi uvježbali i svladali koreografije tradicionalnih mađarskih plesova. Sekcija broji desetak članova, pretežito Osječana i zaljubljenika u ovakvu vrstu aktivnosti. Mnogi od njih ne vuku mađarske korijene, već su se pridružili radi – druženja!

Sve sekcije Népköra neprestano su u potrazi za novim članovima, stoga srdačno pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na druženjima i probama i okušaju se u nečemu novome.

To možete učiniti putem maila i društvenih mreža:

e-mail: [email protected]
Facebook: Népkör Magyar Kultúregyesület
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008852342838

 


Izdvojeno

Reci što misliš!