Događanja / Istaknuta

od 18. do 24. siječnja

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice
Ivo Cagalj/PIXSELL

23. siječnja već je tradicionalno poznat kao Dan mimoza, ali unatoč kampanjama i dalje je iznimno visoka stopa preminulih žena zbog raka vrata maternice

Siječanj je mjesec posvećen zdravlju žena, kada tradicionalno svojim aktivnostima senzibiliziramo javnost i pružamo važne informacije o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Iako naše aktivnosti provodimo kontinuirano tijekom cijele godine, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice široj javnosti poznat i kao Dan mimoza, prigoda je kada o ovome problemu progovaramo na simboličan način uz cvijet mimoze, a koja upravo svojom nježnošću simbolično ukazuje na važnost osvješćivanja o ovoj bolesti.

Svojom učestalošću i smrtnošću, ali i nizom etioloških spoznaja rak vrata maternice izazov je suvremene medicine te značajan javnozdravstveni problem u razvijenim i u nerazvijenim zemljama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bolest je to od koje zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, uzimajući u obzir mogućnosti i znanja koja su nam dostupna i mogućnostima ranog otkrivanja ove bolesti, ne bi smjela teoretski oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. No na žalost još uvijek veliki broj žena nađu se u tužnoj statistici umrlih od ove bolesti. 

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu. Nastaje tako što dolazi do promjena na stanicama vrata maternice koje počinju nekontrolirano rasti. Ove promijenjene stanice prolaze kroz niz predstadija koji u konačnici, ako se ne otkriju na vrijeme mogu  prijeći u invazivni rak. Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. I dok predstadiji obično nemaju nikakve simptome, uznapredovale stadije prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak ili bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju ginekološkog pregleda i uzimanja Papa testa, kolposkopije (kolposkop-povećalo sa svjetlom, omogućuje ginekologu da pomnije pregleda vaš vrat maternice)  i biopsije (ako postoje bilo kakve abnormalnosti, uzima se mala količina tkiva za dodatnu analizu).

Ako se rano otkrije, može se spriječiti ili uspješno liječiti, međutim ipak gotovo 530 000 žena diljem svijeta svake godine razvije tu bolest, a oko 270 000 nepotrebno umire od nje. Poznata je kao jedna od najčešćih vrsta raka u žena, a većina slučajeva bilježi se u zemljama koje još nisu uspostavile sustavne prakse probira i prevencije. 

U Europi od raka vrata maternice obolijeva više od 60.000, a umire više od 25.000  žena. Istočna Europa područje je najveće pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice u Europi. Hrvatska u odnosu na istočnu Europu ima povoljniju situaciju, ali u odnosu na zapadnu Europu znatno lošiju. U Hrvatskoj je rak vrata maternice 11 najčešće sjelo raka u žena, a godišnje već dulji niz godina bilježi se oko 300 novooboljelih i više od 100 umrlih žena. Od 2005. do danas u Osječko-baranjskoj županiji postupno se smanjuje broj novooboljelih žena, od vodeće pozicije na razini Hrvatske do današnjeg broja koji je značajno ispod prosjeka Hrvatske, jednako tako smanjuje se i smrtnost zadnjih godina. U Osječko-baranjskoj županiji je rak vrata maternice 12. najčešće sjelo raka u žena i godišnje bilježi oko 20 novooboljelih žena i oko 10 umrlih žena, ali uz sve prisutni postupni trend povećanja otkrivanja bolesti u njenoj najranijoj fazi.

Kako bi u borbi protiv raka vrata maternice bili što uspješniji u Hrvatskoj od studenog 2012. godine započelo se s provođenjem Nacionalnog program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a glavna metoda probira rane dijagnostike promjena na vratu maternice bio je konvencionalni Papa test. Trenutačno se u Hrvatskoj provodi oportunistički probir raka vrata maternice, a u pripremi je regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice s ciljem uvođenja niza poboljšanja i razvoj programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV, kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina. Uz sve navedeno veliku ulogu u borbi protiv ove bolesti ima i cjepivo protiv HPV-a. Cijepljenje u Hrvatskoj je besplatno za sve djevojčice i dječake 8. razreda, a provodi se putem Službe za školsku i adolescentnu medicinu pri ZZJZ.

Svaka žena treba imati znanje o raku vrata maternice. Znanje je moć, bez obzira na dob žene ili dio svijeta u kojem ona živi. Stoga ne zaboravimo kako se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim odlaskom na preventivni pregled!


Izdvojeno

Reci što misliš!