Događanja / Istaknuta

26. rujna

Festival prirode i biciklizma - Dopustite prirodi da dopre do vas

Festival prirode i biciklizma - Dopustite prirodi da dopre do vas

U sklopu projekta „Amazon of Europe Bike Trail“ organizira se „Festival prirode i biciklizma“ kroz koji se 23. rujna 2020. godine obilježava Međunarodni Dan rijeke Drave, a 26. rujna održava se biciklijada kojoj je cilj upoznati građane sa novom biciklističkom rutom Europska Amazona, ali i biološkoj raznolikosti Europske Amazone

Uvodnu riječ dao je Tomislav Barbarić, ravnatelj JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije: „Sam festival se organizira u 5 država, kroz 11 različitih manifestacija vezanih uz biciklizam i traje od kolovoza do listopada ove godine. Cilj samog projekta Amazon of Europe Bike Trail je razvoj biciklističke rute kao krovnog proizvoda održivog turizma u rezervatu biosfere koja će osigurati ravnomjernu raspodjelu benefita za lokalno stanovništvo, posjetitelje i prirodu“.

„Početak obilježavanja Festivala prirode i biciklizma kreće 23. rujna s porinućem čamca Javne ustanove za zaštitu prirode koji će služiti za monitoring, istraživanje i očuvanje prirode. To je prvi čamac koji Osječko-baranjska županija ima, a ima dvije međunarodno priznate rijeke.“ izjavio je Davor Mikulić, ravnatelj JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također je najavljen cjelokupni program koji će se odvijati u sklopu Međunarodnog dana rijeke Drave na području Osijeka i Sarvaša:

10:00h – Porinuće čamca (Splavarska ulica kod Upravne zgrade HR Voda)
10:00h – Edukacija učenika o važnosti rijeke Drave u područnoj OŠ „Ljudevit Gaj Sarvaš“
11:10h – Edukacija učenika o važnosti rijeke Drave u OŠ „Frane Krste Frankopana Osijek“
12:00h – Natjecanje u kuhanju fiš paprikaša kod Riječne škole u Sarvašu
13:00h – Proglašenje pobjednika i kušanje tradicijskih jela

Na konferenciji u sklopu Festivala najavljena je i biciklijada koja je na programu u subotu 26. rujna sa startom iz Parka kraljice Katarine Kosače (Donji grad). Službeni program započinje u 10 sati, a start je od 11 sati. Uz idealno rujansko vrijeme, biciklirajte s obitelji i prijateljima i uživajte u ljepotama Grada. Dopustite prirodi da dopre do Vas, udahnite, promatrajte i osluškujte.

Građani se mogu prijaviti na samom startu utrke, ali i putem online prijavnog obrasca na facebook event stranici „Festival prirode i biciklizma“.

„Organiziranjem ovakvih događanja želimo istaknuti važnost korištenja bicikla u svakodnevnom životu koji će doprinijeti vođenju zdravijeg načina života ali i većoj potrebi povezivanja čovjeka s prirodom, naglasila je Adela Sadiković, voditeljica projekta, te dodala da je: „ruta subotnje biciklijade prilagođena svim generacijama te stoga pozivam građane grada Osijeka i okolice da nam se pridruže u subotu“.

Svim sudionicima biciklijade osigurane su majice i „lunch paketi“, a dolaskom na cilj (Pampas) biti će postavljena chill zona uz DJ-a i izložbu fotografija na temu „Živjeti s Dravom!“.


Izdvojeno

Reci što misliš!