Događanja / Istaknuta

16. rujna

Osijek: Festival sakralne umjetnosti

Osijek: Festival sakralne umjetnosti

Na izložbi će biti predstavljena dva sakralna objekta iz Đakova i Iloka, a izložba će biti dostupna na mrežnim stranicama

Povodom održavanja Međunarodnog festivala sakralne umjetnosti ARS SACRA 2020., koji se u Osijeku održava 12. - 20. rujna 2020., Državni arhiv u Osijeku se, na poziv Muzeja likovnih umjetnosti, zajedno s drugim ustanovama u kulturi u Osijeku pridružio programima i priredio virtualnu izložbe sakralne arhitekture. 

Virtualna izložba „Archivalia Architecturae Sacrae - Pars Prima“ sadrži izbor projekata sakralne arhitekture iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku. Ovogodišnji odabir je pao na dva sakralna graditeljska poduhvata na istoku Hrvatske početkom 20. stoljeća, gotovo istovremeno realizirana u dva usporedna trenda u graditeljstvu toga vremena, secesiji i historicizmu. Za buduće Ars sacra festivale planira se napraviti poseban tematski odabir projekata sakralne arhitekture za svaku pojedinu godinu.   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova virtualna izložba obuhvatila je izbor projekata dva značajna sakralna redovnička kompleksa u Đakovu i Iloku. Viktor Aksmann i Ivan Domes od 1906. do 1908. godine u stilu secesije grade novi kompleks Crkve Presvetog Srca Isusova i Samostana Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, a Hermann Bollé u stilu historicizma-neogotike od 1906. do 1912. radi rekonstrukciju (restauraciju) franjevačke Crkve sv. Ivana Kapistrana kao dio franjevačkog samostanskog kompleksa u Iloku te novogradnju crkvenog tornja 1913. godine. 

Izvornici odabranih digitaliziranih projekata sakralne arhitekture čuvaju se u Državnom arhivu u Osijeku u arhivskoj zbirci HR-DAOS-495, ZBIRKA PLANOVA I NACRTA (1759/1978) u kojoj su izvornici razvrstani u dvije glavne serije (I.) Građevinski nacrti privatnih i javnih objekata grada Osijeka po ulicama i (II.) Građevinski nacrti privatnih i javnih objekata izvan Osijeka po mjestima. Izvornici izložaka ove virtualne izložbe odloženi su u drugoj seriji pod Đakovom i Ilokom, a njihove signature su navedene u opisu svakog pojedinog izloška. Dijelom se radi o originalnim rukopisnim nacrtima na papiru, ali prevladavaju rukopisne kopije na pausu, ozalid kopije te kopije tehnikom plavoga otiska, uz manji broj litografskih kopija. 

Predstavljanje virtualne izložbe je 16. rujna 2020. u 12 sati u Državnom arhivu u Osijeku, a izložba je virtualna od istoga datuma na sljedećoj poveznici


Izdvojeno

Reci što misliš!