Događanja / Istaknuta

5. ožujka

Osječka tržnica: Eko trg - Protiv virusa i alergije i voćno je moćno

Osječka tržnica: Eko trg - Protiv virusa i alergije i voćno je moćno

Niti je zimsko, niti je kiselo, ni oporo, ni gorko. Nije ni tamno, ni bodljikavo, niti je neugledno, niti nedostupno. Nije ni svježe, ni suho, ni kuhano. Usred leda srce mu je živo i toplo. Čudnovato voće, lijepog ženskog imena: malina. Nježna ljetna čarobnica sačuvala je svu snagu sunca i topline čak i kada se čini da je utonula u ledeni san. Mi ćemo je na Eko trgu probuditi, pretvoriti je u ukusne energetske kuglice, pretočiti je u prvi proljetni smuti i predstaviti je kao snažnu i ukusnu saveznicu u borbi protiv virusa i alergija.

Malina ne gubi gotovo ništa od svojih nutritivnih svojstava niti kada je zamrznuta. Obiluje bioaktivnim tvarima, snažnim antioksidansima; sadrži beta karoten, antocijanine, lutein, likopen, zeaksantan, vitamine C, E, K, te minerale među kojima i selen. Nije samo dobra čuvarica zdravlja, već  jača imunitet i osnažuje organizam, pomaže mu da pokrene proces ozdravljenja. Brojne studije govore o dobrobitima konzumiranja maline. Poznato je da čuva zdravlje mozga i živčanog sustava, pomaže zaustaviti slabljenje memorije (osobito kod starijih osoba), štiti srce, regulira tlak i razinu kolesterola, preporuča se dijabetičarima, održava zdravlje očiju, a istraživanja pokazuju da  bi što češće trebala biti na jelovnicima oboljelih od karcinoma (osobito raka crijeva, dojke, želuca).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz lijepu priču o malinama donosimo i  dobru  vijest da je od nedavno  i na  glavnoj osječkoj tržnici u ponudi fina domaća zamrznuta malina, ali i drugo bobičasto voće domaćih proizvođača – sve zahvaljujući angažiranosti jedne braniteljske zadruge.

Izdvojeno


Reci što misliš!