Događanja / Istaknuta

od 8. do 9. veljače

26. Đakovački bušari - program

26. Đakovački bušari - program
Davor Javorovic/PIXSEL

Đakovački bušari po 26. puta oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice grada, a ovim putem vas pozivamo da budete dio bušarske povorke i pokladnog veselja

Turistička zajednica grada Đakova s posebnim zadovoljstvom najavljujemo pokladnu manifestaciju 26. ''ĐAKOVAČKI BUŠARI'' koja će se održati 8. i 9. veljače 2020. godine.

I ove godine organizatori 26. ''ĐAKOVAČKIH BUŠARA'' su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Đakovački bušari po 26. puta oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice  grada, a ovim putem vas pozivamo da budete dio bušarske povorke i pokladnog veselja.

Sama manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa – ''Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu'' i ocjenjivanja i degustacije kobasice (od 9:00 do 17:00 sati) te centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke (15:00 sati) – 8. veljače 2020. Ove godine na Pokladnom Gastro festu očekuje se rekordan broj izlagača koji su ponajviše orijentirani na autohtone i tradicionalne proizvode.

Dana 9. veljače 2020., održati će se pokladno jahanje u Širokom Polju.

Centralni događaj će se održati u subotu, 8. veljače 2020. godine. Povorka će se kretati od Starog DVD-a – prostorija KUD-a ''SKLAD'' u ulici Matije Gupca 30 (okupljanje skupina) kroz gradsko Korzo (Ulica pape Ivana Pavla II.) do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se povorka zaustavlja da bi gradonačelnik Đakova Marin Mandarić predao bušarima vlast u gradu i gdje će biti kratko predstavljanje grupa, zatim povorka kreće do gradske nastavno športske dvorane gdje je osiguran zatvoreni topli prostor u kojem će biti poslužena hrana i piće i gdje će se održati prigodan program.

Prilikom prigodnog programa održati će se i dodjela nagrada za najbolje maske u kategorijama: Dječji vrtići, predškolska skupina, obrazovna skupina, skupina odraslih, najveselija skupina, najoriginalnija muška maska, najoriginalnija ženska maska, najbolja tradicijska maska - odrasli, najbolja tradicijska maska - dječja i najoriginalnija moderna maska.

U pokladnoj povorci 26. Đakovačkih bušara očekuju se skupine iz čitave Republike Hrvatske - Primošten, Opatija, Kutina, Viškovo, Mune, Matulji, Nova Gradiška, Oroslavje, te iz Mađarske i Slovenije.

Sastavni dio pokladne povorke su i konjanici sa pokladnim jahanjem.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!