Događanja / Istaknuta

19. listopada

Osijek: Javni prosvjed "Pravda za djevojčice"

Osijek: Javni prosvjed

I u Osijeku će se u subotu prosvjedovati povodom slučaja iz Zadra u kojem je sudac petoricu mladića optuženih za opetovano silovanje djevojčice pustio da se brane sa slobode. Poziv za prosvjed prenosimo u cijelosti

U subotu, 19. listopada u 10 sati dođite na Trg slobode (kod jedra) u Osijek na prosvjed „PRAVDA ZA DJEVOJČICE!“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu. Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve.

Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.


Dođite na prosvjed, stanimo zajedno u zaštitu žrtve, u zaštitu svih budućih žrtvi! #pravdazadjevojčice
______________________________________________________

Prosvjedi će se održati i u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Puli i Labinu.

Sve građanke i građane podržavamo i potičemo da održe prosvjed #pravdazadjevojčice u svom gradu.

Izdvojeno

Category: 7749 - 8347

Reci što misliš!