Događanja

28. svibnja

Peti dan Festivala zaokružuje potragu za knjižnim blagom

Peti dan Festivala zaokružuje potragu za knjižnim blagom
Dubravka Petric/PIXSELL

Sav ovaj „metež“ oko knjige, čitanja, promocije naslova i susreta s autorima veseli kako organizatore tako i nakladnike

Završni dan ovogodišnjeg Panonskog festivala knjige obilježit će lijepo vrijeme, barem u prvom dijelu dana, kavica, lov na blago, ručak, lov na blago, večera i krajem dana, uživanje u ulovljenom. Otprilike tako nekako jer ako je suditi po dosadašnjem interesu, posjetitelji prvog Panonskog festivala knjige dugo su čekali ovakav događaj. Sav ovaj „metež“ oko knjige, čitanja, promocije naslova i susreta s autorima veseli kako organizatore tako i nakladnike, no sigurni smo  i da posjetitelji uživaju u svojim novim naslovima. Kako je ljeto blizu, stare godišnje odmore treba potrošiti, a i novi samo što nisu, predviđamo lijepo razdoblje uživanja uz knjigu. Navedeno organizatore naravno čini sretnima, jer, čini se, misija je uspjela. 

Peti dan Festivala tako zaokružuje ovotjednu potragu za knjižnim blagom, ali i donosi nekoliko zanimljivih susreta s autorima. Prvi među jednakima je Bruno Šimleša koji će na glavnoj pozornici s početkom u 11.00 sati predstaviti svoju knjigu (P)ostati zdrav – Kako da srce i um postanju tvornica lijekova. Mogu li stres, prešućivanje emocija, kompromisi u odnosima, toksičnost istih i manjak ljubavi prema samome sebi načiniti veću štetu od manjka tjelovježbe ili nezdrave prehrane? Iako manje vidljiva, je li zdrava psiha bitnija od zdrava tijela? Takvim, i sličnim pitanjima autor propitkuje tradicionalni koncept ideje zdravog života sveobuhvatnim pristupom zdravlju: stavljajući jednak naglasak na osjećaje, misli i fizičku spremu. Potom nam u 12.00 sati slijedi predstavljanje suvremenih priča okupljenih oko naslova Panterin sjaj. Priče su to Krisztine Tóth, jedne je od najcjenjenijih mađarskih pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica, koje otvaraju vrata iza kojih, mislili smo, nema ničega. No, autorica maestralno hvata trenutke života, pokreće emocije, a onda ih izvrne, te nam pokaže da iza vrata ima još mnogo toga. Čega točno, saznajte na promociji knjige. S početkom u 16.00 sati  na glavnu nam pozornicu dolazi Diana Šetka, autorica koja u svojoj knjizi rekonstruira život i karijeru Arsena Dedića kroz sjećanja njemu bliskih ljudi, mahom značajnih ličnosti hrvatske kulture, glazbe, estrade i medija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Završni dan iz susjedstva nam dovodi i Katarinu Čeliković koja će posjetiteljima reći više o Časopisu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Promocija izdanja održat će se na glavnoj pozornici s početkom u 14.00 sati.

Naše najmlađe posjetitelje ostavljamo za kraj, jer su nam najvažniji i jer šećer dolazi na kraju. Tijekom cijelog Festivala djeca i mladi mogli su uživati u brojnim programima, a tako će biti i petog dana Festivala kada je za njih pripremljeno malo programsko finale. Redom su to lutkarska predstava za djecu, Postolar i vrag koja će se održati s početkom u 10.00 sati. Slijedi oslikavanje slikovnice, radionica ilustracije s poznatim i priznatim umjetnikom Draženom Jerabekom koja će se održati u 11.00 sati. LEGO: nevjerojatan svijet zadataka, priča i mašte održat će se u dječjem kutku s početkom u 11.30 sati dok će Festival programski zatvoriti projekcija filma Duh u močvari  s početkom u 17.00 sati.

Uživajte u Panonskom festivalu knjige i u završnom danu koji svoja vrata za posjetitelje zatvara u 20.00 sati. Želimo vam uspješan ulov željenih knjižnih naslova. 


Izdvojeno

Reci što misliš!