Događanja

7. studenog

Osječka tržnica: Eko trg

Osječka tržnica: Eko trg
Dubravka Petric/PIXSELL

O vinu – jedno „žensko pismo“

O vinu, što sve nije rečeno!? Od najmudrijeg čini ludu, zborio je Homer. U njemu je istina, znao je već Plinije Stariji. Vino izvire iz središta svemira: ono je sunčeva svjetlost u kapima vode, zabilježio je Galileo Galilei. Pivo je, govorio je Martin Luther djelo čovjeka, no vino je djelo božje. Vino je piće iskupljenja, a u svakom prebiva njegov anđeo, otkriva Bela Hamvas. Vino je poput inkarnacije – i božansko je i ljudsko, tvrdi Paul Tillich. U njemu je božanska iskra, pjeva veliki Tin. Ono ima okus tajne, povjerava nam Salvador Dali. Charles Baudlear vjerovao je da pijući vino ispija genijalnost. Bog nas voli vidjeti sretne, vino je dokaz tome, volio je reći Benjamin Franklin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što još reći o vinu? Što ćemo o vinu slušati i kušati na našem Eko trgu? Bit će to nježno, žensko slovo pod štitom mitskog bijelog jednoroga koji već gotovo 4 stoljeća krasi grb obitelji Szabo iz Karanca. Prve je vinograde na južnim padinama Banskog brda obitelj Szabo zasadila davne 1633. godine, pa doslovce govorimo o  jednoj staroj lozi, o dugoj i neprekinutoj tradiciji vinogradarstva i vinarstva. Danas je vode dvije sestre – Anasztazia i Andrea. Mlade, obrazovane i uspješne tradiciju obogaćuju inovativnim sadržajima u turizmu i ugostiteljstvu. Okosnica njihovog poduzetništva je baranjska vinska „poezija“, gdje je tek uvod onaj poznati stih: al' je fino to baranjsko vino…

Nazdravit ćemo odmjereno i umjereno, bez namjere da ispijemo „genijalnost“ poput opijenog francuskog pjesnika, a vinom ćemo oplemeniti gulaš od šampinjona u našem eko-loncu. Začinjeno pjesmom Vesele grupe iz Osijeka i martinskim krštenjem mladoga vina, bit će dovoljno za još jednu (ne)običnu priču o vinu, njegovim moćima i tajnama.

Izdvojeno

Category: 7749 - 7749

Reci što misliš!